działalność gospodarcza - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 maja 2017, 10:48

czy jeżeli ktoś prowadzi działalność gospodarczą, sam prowadzi księgowość, i wykazuje niskie dochody ( poniżej najniższej krajowej), to czy jest podstawa aby wyliczać dochód jego rodziny biorąc sobie, jako minimum przy prowadzeniu działalności gospodarczej, najniższą krajową. np. ktoś mówi, że uzyskał przychód z działalności (pomniejszony o koszty i składki społeczne) w wysokości 400zł a ja biorę sobie kwotę 2000zł jako przychód? wydaje mi się to niezgodne z ustawą ale takie wytyczne otrzymałam od osób doświadczonych w prowadzeniu dodatków.
anna anna anna
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 10:05
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 18 maja 2017, 9:29

Kwota 2000 zł jest w tym przypadku kwotą "z kosmosu" i nie wolno robić czegoś takiego (liczyć jej). Jeśli wnioskodawca prowadzący działalność deklaruje, że zarobił 400 zł miesięcznie to tak musimy to przyjąć. Oczywiście w przypadku wątpliwości co do prawdomówności można zawsze przeprowadzić wywiad, zestawić dochody z wydatkami (pewnie w tym przypadku wydatki są większe, niż dochody), itd.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2017, 9:51

Otóż, trzeba opierać swoje działania na informacjach bezpośrednich (inna kwestia, czy można im wierzyć). Zakładanie kwoty "z kosmosu" to mocno nieodpowiedzialne... ja sam nigdy nie korzystam z danych, których najzwyczajniej w świecie nie mam.
http://www.powiekszaniepiersi24.pl
RobertG85
Praktykant
Od: 17 maja 2017, 16:05
Zajmuję się: ŚW
Strona WWW: http://www.powiekszaniepiersi24.pl

Napisano: 15 wrz 2017, 9:18

Mam pytanie co do działalności gospodarczej. Pan przyniósł zaświadczenie z biura rachunkowego. Dwa miesiące ma normalny dochód za to do trzeciego miesiąca wrzucone ma wysokie koszty uzyskania i wychodzi minusowy dochód. Dzięki temu w ogólnym rozliczeniu wychodzi mu zerowy dochód z trzech miesięcy. Mam przyjąć zerowy dochód czy mogę policzyć tylko te dwa pierwsze miesiące? Proszę o pomoc.
wdech
Praktykant
Od: 15 wrz 2017, 9:10
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 15 wrz 2017, 11:26

Często ludzie myślą, że zaświadczenie o dochodach to jak na lekcji matematyki liczenie w słupku. ;) Niestety, w dodatkach nie bawimy się w tego typu matematykę i kwoty ujemne traktujemy jako zero. Zatem - do dochodu liczyłabym tylko to, co jest na plusie, a to co na minusie uznała za zero.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2017, 14:01

Dziękuję tak zrobię. Pozdrawiam
wdech
Praktykant
Od: 15 wrz 2017, 9:10
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 01 mar 2023, 8:46

mam pytanie co do działalności gospodarczej na ryczałcie.
Jeśli ktoś wznowił działalność od IV 2022r. to czy liczyć od kwietnia czy za cały rok.
Emili20
Praktykant
Od: 19 kwie 2017, 16:11
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe,energetyczne oraz pomoc materialna dla ucznia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x