Pan we wniosku na nowy okres zgłasza,ze rozpoczął za granicą działalnosc-samozatrudnienie od czerwca 2017r.czy w związku z tym wysyłam tez "stary"wniosek +zapytanie do Marszałka z kartami wypłat?Czy prosić by klient napisał oswiadczenie z prośbą o wstrzymnie wypłat na czas zanim dostanę odp.z ROPS ?
a na stary okres tylko zapytanie? czy i wszystkie kwity?Miałam już podobną sytuację z tym,że babka nie składała na nowy okres to w ROPS takie info usłyszałam;wysyłam wniosek,karty wypłat i oswiadczenie klienta mam mieć z prośbą o wstrzymanie wypłat bieżących,zeby babka nie miała w razie co zbyt dużo nienaleznie pobranych. Zaraz się wku...bo kupe roboty i jeszcze takie kwiatki ,..
ROPS nie może Ci mówić co masz przesłać i co masz robić, bo od tego masz ustawę. Jednak, żeby przyspieszyć rozpatrzenie sprawy najlepiej wysłać jak najwięcej danych. Do wstrzymania wypłaty nie ma podstawy.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
na wstrzymanie wypłaty nie ma art. a ostatnio wnioskodawca przyszedł i powiedział, że rozmawiał z kimś z ROPSu i tam mu powiedzieli, że jak najbardziej może napisać prośbę o wstrzymanie wypłaty ;/ więc się robi kolorowo
no niby tak,,zgadza się,,ale czy jak osoba o to wnosi to też nie mozna?Nie wiedziałam jak to zrobić żeby było właściwie i tam zadzwoniłam a tam taki instruktaż...i teraz wyjdzie ,ze ja spier..niczyłam..tego faceta teraz zrobię tak jak mowisz..na nowy okres wysle wniosek a na stary zapytanie.A czy jak wyjdzie że zachodziła koordynacja to będą nienależnie pobrane to wtedy ROPS to będzie prowadził czy my?
nie moze nie pobierac...wypałty idą na konto. A czy jak wyjdzie że zachodziła koordynacja to będą nienależnie pobrane to wtedy ROPS to będzie prowadził czy my?