Ojciec Anglii przebywający w Anglii matka z dzieckiem w Pols - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 sie 2017, 16:09

Witam,
Jaki powinien byc skład rodziny w przypadku gdy matka wnioskodawczyni ubiega się o 500+ na 1 i 2 dziecko. Pani jest rozwódką ma zasądzone alimenty na 1 dziecko. Ojcem 2 dziecka jest Anglik pracujący i przebywający w Anglii. Pani mieszka w Polsce z dziećmi. Czy skład takiej rodziny to matka, 1 i 2 dziecko oraz ojciec 2 dziecka czyli Anglik?
Taki wniosek z tym składem rodziny został przesłany do Rops. Rops przyznał na 2 dziecko czyli dziecko Anglika a nasz OPS organem właściwym dla 1 dziecka.
I teraz powinnam ustalić dochody matki i Anglika również?
Proszę o podpowiedź.. Pani wnioskodawczyni bardzo konfliktowa. Twierdzi że od Anglika otrzymuje tylko 50funtow miesięcznie ale nie są to formalne alimenty i jak ja mogę liczyć ojca 2 dziecka czyli Anglika do składu jej rodzin, żądać jego dochodów skoro ustalam jej prawo do świadczenia na 1 dziecko którego on nie jest ojcem a na które ona ma zasądzone alimenty.
Ja już zgłupiałam..
Bardzo proszę o podpowiedź..
Dziękuję z gory
gogga
Praktykant
Od: 11 sie 2015, 11:39
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2017, 16:41

Bardzo proszę chociaż o informację czy żądać dochodu Anglika do ustalenia prawa do 500+ na 1 dziecko jeżeli nie jest ojcem tego dziecka ale ojcem 2 dziecka które jest w składzie tej rodziny?
gogga
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2017, 8:22

Nikt nie podpowie?
gogga
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2017, 9:50

gogga pisze:Bardzo proszę chociaż o informację czy żądać dochodu Anglika do ustalenia prawa do 500+ na 1 dziecko jeżeli nie jest ojcem tego dziecka ale ojcem 2 dziecka które jest w składzie tej rodziny?
Jeżeli Anglik został podany jako członek rodziny, to tak - jego dochody będziesz potrzebowała do wydania decyzji na pierwsze dziecko, ale ...
gogga pisze:Czy skład takiej rodziny to matka, 1 i 2 dziecko oraz ojciec 2 dziecka czyli Anglik?
Taki wniosek z tym składem rodziny został przesłany do Rops. Rops przyznał na 2 dziecko czyli dziecko Anglika a nasz OPS organem właściwym dla 1 dziecka.
... ale z decyzji ROPS można wnioskować, że Anglik nie został uwzględniony jako członek rodziny, a jedynie jako ojciec drugiego dziecka. To tylko moje przypuszczenia.

Jeśli obecny partner przebywa w innym kraju UE, wtedy ROPS przejmuje cały wniosek na pierwsze i na kolejne dzieci (dzieci mogą mieć różnych ojców). Po rozstaniu partnerów mieszkających w różnych krajach, ROPS odsyła nam wniosek w części na dziecko, którego ojciec przebywa w Polsce. Może Pani w międzyczasie wykreśliła Anglika (korespondując z ROPS). ROPS odsyła nam wnioski często ze zmianami (zmiana składu rodziny lub zmiana wniosku z drugiego dziecka - na pierwsze i kolejne). ROPS zwykle szczegółowo opisuje powód odesłania wniosku.
bianka
Stażysta
Od: 24 maja 2017, 8:45
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 19 sie 2017, 18:35

Dziękuję.
Rops odesłał wniosek z decyzją przyznającą świadczenie na 2 dziecko (czyli dziecko Anglika którego podano do składu rodziny). Natomiast w piśmie poinformował że nie jest organem właściwym do ustalenia prawa na 1 dziecko (dziecko z poprzedniego związku, rozwiedziona Matka i ma zadaszone alimenty na to dziecko). W piśmie nie wyjaśnił dlaczego nie jest organem właściwym a wniosek jest taki jaki został przesłany, bez żadnych zmian w składzie rodziny.
Czyli powinnam żądać dochodów Anglika.
PS. A wnioskodawca może w trakcie postępowania zmienić wniosek tzn. Zmienić np.sklad rodziny i wykreślić Anglika ze składu?
gogga
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x