Bardzo skomplikowane! Sprzeczne informacje - POMOCY!!! - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 18 sie 2017, 21:41

Witam, bardzo proszę o pomoc bo jestem już tak zdesperowana a nie wiem której wersji informacji sie trzymac.
Jestem mama 5-letniego dziecka, ktore wychowuje samotnie. Ojciec synka zaginal i nikt nie wie gdzie przebywa. Jestem z nim po rozwodzie z orzeczeniem o jego calkowitej winie. Mam zasadzone alimenty, ktore wyplacane sa przez fundusz alimentacyjny oraz otrzymuje 500+.
Pracuje na umowe o prace na czas okreslony do konca tego roku. Obecnie jestem w ciazy, a ojciec mojego drugiego dziecka pracuje za granica. Nie jestesmy malzenstwem i nie planujemy malzenstwa, nie mieszkamy razem i nie prowadzimy wspolnego gospodarstwa domowego. On chce uznac dziecko i chce na nie placic dobrowolnie, ale nie chce pomagac mi finansowo przy starszym dziecku.
Ja po urodzeniu dziecka nie bede mogla wrocic do pracy bo nie mam z kim zostawic maluchow.
W zwiazku z tym mam pytanie, co mam zrobic chce dostawac 500+ na starsze dziecko i alimenty na nie i czy moge sie starac rowniez o 500+ na drugie dziecko ? Ojciec drugiego dziecka nie bedzie pobierac zadnych swiadczen na dziecko za granica.
Nie chce stracic pieniedzy na starszego syna bo on nie jest zwiazany w zaden sposob z ojcem mojego drugiego dziecka. Co mam zrobic?
Czy bedzie mi przyslugiwac becikowe i jak sie ma 500+ do drugiego dziecka gdzie zawsze mowilo sie ze jest ono nie zalezne od dochodow i od sytuacji w rodzinie?

Zostalam poinformowana w MOPSie ze prawdopodobnie nic mi sie nie nalezy ani alimenty ani 500+ na starsze dziecko, ani 500+ i becikowe na mlodsze.
Czy mam zostac bez srodkow do zycia i jak mam zapewnic mojemu starszemu dziecku byt?

Czy jesli bylyby problemy ze swiadczeniem na mlodsze dziecko (500+ i becikowe) to czy moglabym tylko starac sie o kontynuacje 500+ i alimentow na starsze dziecko ?
Mamma91
Praktykant
Od: 18 sie 2017, 21:20
Zajmuję się: handel

Napisano: 19 sie 2017, 7:55

500+ na oba dzieciaczki - dwa wyjścia:
1. Jeżeli poda Pani ojca drugiego dziecka do składu rodziny to do dochodu rodziny będzie się również wliczał dochód partnera, a że przebywa za granicą to wniosek będzie podlegał koordynacji i zostanie wysłany do Marszałka Województwa i to on, po porozumieniu się z tym krajem, w którym partner przebywa, będzie go rozpatrywał.
2. Jeżeli nie poda Pani partnera do składu rodziny to będzie Pani nadal osobą samotnie wychowującą i na to starsze dziecko Pani 500+ dostanie (bo ma Pani na nie ZASĄDZONE alimenty). Natomiast jeżeli chce Pani otrzymywać 500+ na młodsze dziecko to musi mieć Pani zasądzone również na nie alimenty - alimenty płacone dobrowolnie, bez wyroku, nie mają tutaj znaczenia.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x