Witam jak w tytule proszę podpowiedzcie mi czy jeżeli ktoś działalność zawiesił już od półtora roku to jego dochód do dodatku mieszkaniowego wynosi 0.00 ??? za 2020 r z działalności wyszło mu 9.000,00 zł ( do rodzinnego tak wyszło ) ale od czerwca 2020 r już nie prowadzi bo zawiesił ( najlepiej być bez dochodu bo po co skoro jest 5 dzieci to wszystko się należy )
czy dobrze myślę ????
dochód tego Pana wyniesie 0.00 zł, żona nie pracuje więc też 0.00 zł ... stypendium będzie wypłacany dopiero w połowie grudnia za wrzesień, październik i listopad to tez zero i tak rodzina 7 osobowa z dochodem 0.00 zł ..
Dobrze myslę ????????????
działalność zawieszona
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
Re: działalność zawieszona
to nic że w połowie grudnia ale w decyzji o stypendium nie masz podanego dokładnego terminu wypłaty tylko, że będzie wypłata w grudniu więc liczysz w grudniowych wnioskach o dodatek kwotę z decyzji ze stypendium,beatab pisze: 01 gru 2021, 15:01 Witam jak w tytule proszę podpowiedzcie mi czy jeżeli ktoś działalność zawiesił już od półtora roku to jego dochód do dodatku mieszkaniowego wynosi 0.00 ??? za 2020 r z działalności wyszło mu 9.000,00 zł ( do rodzinnego tak wyszło ) ale od czerwca 2020 r już nie prowadzi bo zawiesił ( najlepiej być bez dochodu bo po co skoro jest 5 dzieci to wszystko się należy )
czy dobrze myślę ????
dochód tego Pana wyniesie 0.00 zł, żona nie pracuje więc też 0.00 zł ... stypendium będzie wypłacany dopiero w połowie grudnia za wrzesień, październik i listopad to tez zero i tak rodzina 7 osobowa z dochodem 0.00 zł ..
Dobrze myslę ????????????
-
- Referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Wg mnie jeżeli decyzja o stypendium obejmuje wrzesień październik i listopad a wniosek składany w grudniu i w grudniu też będzie wypłata stypendium to do dochodu się nie wlicza
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
- Kontakt:
Miesiąc faktycznej wypłaty bierzemy nie rozbijamy stypendium do danych miesięcy. Jak wypłata będzie w grudniu to doliczamy stypendium dopiero od stycznia bo wtedy będziemy brać grudniowe dochody.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS, DM, DE
- Kontakt:
Stypendium będzie wliczone we wniosku składanym w styczniu! Nie można policzyć stypendium grudniowego we wniosku grudniowym. Faktyczne dochody za wrzesień, październik i listopad się liczą. Jeśli chodzi o działalność to trzeba zapytać jaka to działalność czy ryczałt czy zasady ogólne bo to ma kolosalne znaczenie. Jeśli ryczał to jaki %? I trzeba odnieść się do tabeli ministra. Niech pokaże pit z działalności tą deklaracje za 2020 rok i ten przychód co tam będzie podpasowujesz pod tabele przychód potem patrzysz na koniec tabeli jaki dochód wychodzi w tym przedziale : 12 m-cy x 3 miesiące = dochód z działalności. I wyjdzie Ci tak jak w rodzinnych.
Oprócz działalność zawieszona - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Dokumenty do dodatku
centralne ogrzewanie?
współwłasność po rozwodzie
problem z dochodem. prosze o wyjasnienie
dodatek wyszedł mi wyzszy niż wydatki
mieszkanie
rodzina zastepcza
Wydatki ? które liczyc do DM? pilne czas goni !!
KPA
Alimenty
czy należy się dodatek
ryczałt- poproszę o pomoc
wnioskodawca w ZK.
przekroczenie dopuszczalnej powierzchni uzytkowej
Osoba mieszkająca w bloku i prywatne mieszkanie
dochód a wypłata faktyczna