Działania wobec dłużnika alimentacyjnego - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 09 lis 2023, 14:05

Proszę o pomoc, bo już mi się wszystko pomieszało jeżeli chodzi o postępowanie z dłużnikiem. Jestem tylko OWD, dostaje wniosek o podjęcie działań, wysyłam wezwanie na wywiad, jeżeli dłużnik się nie stawia wszczynam postępowanie adm. uznające go za uchylającego się, jednocześnie pismo do komornika czy wywiązywał się przez okres 6 miesięcy. Następnie decyzja o uznaniu za uchylającego się. Jak decyzja się uprawomocni wniosek o udost. danych czy posiada prawo jazdy, jesli posiada wniosek do starostwa o zatrzymanie prawka, a następnie wniosek do prokuratury o ściganie tak? A co jeśli dochodzenie z zeszłego roku trwa nadal (dokumenty są w prokuraturze) a ja dostaje kolejny wniosek o podjęcie działań?

A co robię w przypadku kiedy jestem jednocześnie OWW i OWD? Jak wygląda postępowanie?

Proszę dobre duszyczki o pomoc :)
Karolina98765
Stażysta
Od: 14 cze 2017, 12:44
Zajmuję się: DE,DM,FA,ŚW

Napisano: 09 lis 2023, 14:29

Karolina98765 pisze:
09 lis 2023, 14:05
A co jeśli dochodzenie z zeszłego roku trwa nadal (dokumenty są w prokuraturze) a ja dostaje kolejny wniosek o podjęcie działań?
Ale w zeszłym roku wydałaś decyzję o uznaniu za uchylającego się i wysłałaś wniosek o ściganie na prokuraturę? No to drugi raz tego nie robisz
Karolina98765 pisze:
09 lis 2023, 14:05
A co robię w przypadku kiedy jestem jednocześnie OWW i OWD? Jak wygląda postępowanie?
Jako OWW po przyznaniu FA wysyłasz zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa.
Jako OWD wysyłasz wezwanie na wywiad i wtedy dalej w zależności jak się potoczy.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 09 lis 2023, 14:37

Ale w zeszłym roku wydałaś decyzję o uznaniu za uchylającego się i wysłałaś wniosek o ściganie na prokuraturę? No to drugi raz tego nie robisz

Tak, decyzja jest w mocy. Czyli można jakieś info że złożony wniosek o ściganie ?

Jako OWW po przyznaniu FA wysyłasz zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa.
Bez żadnego wezwania na wywiad , bez postępowania?
Karolina98765
Stażysta

Napisano: 09 lis 2023, 14:43

Tak, decyzja jest w mocy. Czyli można jakieś info że złożony wniosek o ściganie ?
Nie wysyłasz nic na prokuraturę. Jak jesteś tylko OWD to informujesz OWW, że decyzja jest w mocy i nie możesz podjąć dalszego postępowania.
Bez żadnego wezwania na wywiad , bez postępowania?
Bez. To jest zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa a nie wniosek o ściganie, nie można mylić tych 2 rzeczy. Zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa wysyła się każdorazowo po przyznaniu funduszu.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 09 lis 2023, 14:54

a no właśnie, myślałam że wniosek o ściganie i zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa to to samo. Dziękuje za oświecenie :) Mogę prosić jakiś wzór jednego i drugiego? Żeby wiedzieć jak to wygląda. Bo może to co pisałam do tej pory wcale się nie nadaje.
Karolina98765
Stażysta

Napisano: 09 lis 2023, 15:58

Troszeczkę na inny temat chciałam zapytać ale tez odnośnie postępowania z dłużnikiem, jeżeli jeszcze miesiąc temu wiedziałam że dłużnik przebywa w Zakładzie Karnym to czy wysyłacie wniosek o podjęcie działań do gminy ostatniego miejsca pobytu? i co z informacją dla dłużnika czy powinnam wysłać do ZK czy powinnam najpierw jakoś sprawdzić czy on nadal przebywa w ZK?
Agata123@321
Praktykant
Od: 26 paź 2023, 14:38
Zajmuję się: FA

Napisano: 10 lis 2023, 11:35

Agata123@321 pisze:Troszeczkę na inny temat chciałam zapytać ale tez odnośnie postępowania z dłużnikiem, jeżeli jeszcze miesiąc temu wiedziałam że dłużnik przebywa w Zakładzie Karnym to czy wysyłacie wniosek o podjęcie działań do gminy ostatniego miejsca pobytu? i co z informacją dla dłużnika czy powinnam wysłać do ZK czy powinnam najpierw jakoś sprawdzić czy on nadal przebywa w ZK?
Wniosek do ZK czy jeszcze siedzi i do kiedy, jak tak to pismo informacyjne o przyznanych świadczeniach do dłużnika do ZK.
My jeszcze pytamy jaki adres pobytu podał przy opuszczaniu ZK, wtedy wiemy gdzie pisać wniosek o podjęcie działań.
siejo21
Referent
Od: 06 lis 2023, 15:28
Zajmuję się: FA/CP/BE

Napisano: 10 lis 2023, 15:36

Dziękuje bardzo
Agata123@321
Praktykant
Od: 26 paź 2023, 14:38
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU