Wpłata od komornika przewyższa zadłużenie dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 08 lis 2023, 9:52

Witam, bardzo proszę o pomoc w sprawie.

W dniu 28.08.2023r. wydałam dwie decyzje przyznające Pani fundusz alimentacyjny na 2 dzieci w łącznej wysokości 1000,00zł na stary i nowy okres. Pierwsza wypłata nastąpiła w dniu 30.08.2023r. o czym został poinformowany komornik.
Później Pani został wypłacony fundusz we wrześniu i w październiku. Czyli na dzień dzisiejszy wypłaciłam Pani 3000,00zł.

W dn. 06.11.2023 otrzymaliśmy wpłatę od komornika w wysokości 3710,03zł z opisem, że potrącenie dłużnikowi nastąpiło w dn. 28.08.2023r. - czyli przed terminem naszej pierwszej wypłaty.

Czy ja mogę sobie tę wpłatę zaliczyć już na spłate zadłużenia za sierpień, wrzesień i pażdziernik mimo tego ze na dzień 28.08.203r. dłużnik nie miał jeszcze żadnego zadłużenia tytułem funduszu aliementacyjnego?

Z zaświadczenia komornika wynika, że Pan ma zadłużenie tytułem alimentów zaległych względem alimentowanych w wysokości 71000,00zł. Pracownik kancelarii komorniczej poinformował mnie, że jeżeli zwrócimy im te pieniądze, to przekażą je wierzycielce tytułem spłaty alimentów za miesiące sierpień, wrzesień i październik czyli będzie miała u mnie nienależnie pobrane świadczenia.

Jak prawidłowo powinnam postąpić? Zaliczyć te pieniądze na kolejne zaległości czy zwrócić je komornikowi?
Ogromnie proszę o pomoc
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 09 lis 2023, 9:17

Moim zdaniem, skoro ktoś w kancelarii przetrzymał pieniądze i wysłał je do was dopiero w listopadzie, to nie twój problem. Normalnie bierzesz na spłatę należności. Natomiast nadpłatę oddajesz do komornika. Teraz zostaje pytanie co dalej. I tu słyszałem o dwóch podejściach. Uchylacie dec. FA bo dłużnik wszystko spłacił, nich teraz oddaje przez komornika bezpośrednio wierzycielce. Piszesz do komornika czy nastąpiła utrata statusu dłużnika, jeśli komornik potwierdza, że dłużnik nie spłacił swoich należności, wykorzystujesz to jako podkładkę do dalszej wypłaty funduszu. Osobiście jestem zwolennikiem pierwszej opcji, coby mi nikt z kontroli nie zarzucał, że celowo doprowadzam do nienależnie pobranych świadczeń. No bo przyjmijmy, że wypłaca się fundusz cały czas. 1000,00 zł. miesięcznie a na poczet zadłużenia komornik będzie ściągał co miesiąc 1500,00 zł. i przekazywał je do OWW. Wówczas organ będzie zerował zadłużenie a resztę pieniędzy będzie oddawał, które otrzyma wierzycielka. A za rok na zaświadczeniu komornik wykaże kwotę którą przekazał wierzycielce. I cyk, pobierany był fundusz oraz pieniądze od komornika. Decyzje NP prosimy. Przynajmniej tak mogą to interpretować kontrolujący.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 09 lis 2023, 9:29

zatwierdz listy wypłat... jak babka pobrała fa. potem przelicz odsetki na dzień spłaty. potem wprowadz zwrot automatem do systemu. i zobaczysz czy spłaci dług czy bedzie nadpłata... jak wyskoczy Ci nadpłata w systemie to zrób zwrot nadpłaty która wyszła do komornika...
AnnaM.
Referent
Od: 09 gru 2022, 19:14
Zajmuję się: śr/fa/do/dw

Napisano: 09 lis 2023, 9:30

ja nie uchylam fa jak spłacił mi dług tylko pytam komornika o stan egzekucji- tylko napisz by okreslił czy skuteczna czy bezskuteczna a nie jakies wypociny czy inne dane.. wprost słowo skutreczna badz nie.
AnnaM.
Referent
Od: 09 gru 2022, 19:14
Zajmuję się: śr/fa/do/dw

Napisano: 09 lis 2023, 9:39

Bardzo dziękuję! Już mi trochę rozjaśniliście temat.

Proszę jeszcze o informację, czy z tej kwoty rozliczylibyście również fundusz za listopad? Pieniądze od komornika już mam a wypłatę funduszu będę robić 21.11. - czy mogę sobie te środki zostawić na koncie na poczet listopada czy zwrócić komornikowi?
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x