Witam, bardzo proszę o pomoc w sprawie.
W dniu 28.08.2023r. wydałam dwie decyzje przyznające Pani fundusz alimentacyjny na 2 dzieci w łącznej wysokości 1000,00zł na stary i nowy okres. Pierwsza wypłata nastąpiła w dniu 30.08.2023r. o czym został poinformowany komornik.
Później Pani został wypłacony fundusz we wrześniu i w październiku. Czyli na dzień dzisiejszy wypłaciłam Pani 3000,00zł.
W dn. 06.11.2023 otrzymaliśmy wpłatę od komornika w wysokości 3710,03zł z opisem, że potrącenie dłużnikowi nastąpiło w dn. 28.08.2023r. - czyli przed terminem naszej pierwszej wypłaty.
Czy ja mogę sobie tę wpłatę zaliczyć już na spłate zadłużenia za sierpień, wrzesień i pażdziernik mimo tego ze na dzień 28.08.203r. dłużnik nie miał jeszcze żadnego zadłużenia tytułem funduszu aliementacyjnego?
Z zaświadczenia komornika wynika, że Pan ma zadłużenie tytułem alimentów zaległych względem alimentowanych w wysokości 71000,00zł. Pracownik kancelarii komorniczej poinformował mnie, że jeżeli zwrócimy im te pieniądze, to przekażą je wierzycielce tytułem spłaty alimentów za miesiące sierpień, wrzesień i październik czyli będzie miała u mnie nienależnie pobrane świadczenia.
Jak prawidłowo powinnam postąpić? Zaliczyć te pieniądze na kolejne zaległości czy zwrócić je komornikowi?
Ogromnie proszę o pomoc