dzieci niepełnosprawne - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 24 lip 2014, 12:27

Witam, mam złożony wniosek o kartę dużej rodziny, w tym dziecko nie pełnosprawne, które ma lat 17,5 , a orzeczenie ma wydane na stałe i znaczne. Mam dylemat czy wydaje kartę do uzyskania pełnoletności ? czy na czas orzeczenia?

Proszę pomóżcie
Kaja11

Napisano: 24 lip 2014, 13:12

Osobom niepełnosprawnym karta wydawana jest na czas obowiązywania orzeczenia o niepełnosprawności, więc powinno dostać dożywotnio, tak mi się wydaje, ale nie miałyśmy jeszcze takiej sytuacji, więc 100% nie dajemy.
asyst1,2
Praktykant
Od: 23 lip 2014, 11:45
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2014, 13:16

Moim zdaniem do pełnoletności
kasia.....

Napisano: 24 lip 2014, 13:29

też mi się wydaje że na okres orzeczenia
kaja11

Napisano: 24 lip 2014, 13:33

Na okres orzeczenia wydaje się tylko dziecku powyżej 18 roku życia
kasia.....

Napisano: 24 lip 2014, 14:05

Można próbować dzwonić na infolinię, ale bardzo trudno się dodzwonić, wczoraj próbowałyśmy cały dzień i nic. na str https://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-wsz ... iedzi.html jest odpowiedź:
Na jak długo przyznawana jest Karta Dużej Rodziny?
Karta Dużej Rodziny przyznawana jest dzieciom do ukończenia 18. lub 25. roku życia, jeśli uczą się jeszcze w szkole lub studiują. Rodzice mogą korzystać z karty dożywotnio. Osobom niepełnosprawnym karta wydawana jest na czas obowiązywania orzeczenia o niepełnosprawności.
Tak jak pisałam we wcześniejszej odp, wynika, że jak na okres orzeczenia, a orzeczenie na całe życie to i karta też, ale niestety interpretacji może byc więcej.
Aaaa i właśnie przed chwilą też dostałam wniosek i orzeczenie na stałe, ale umiarkowane... I co? Jak ktoś cos wymyśli lub dowie się "z góry" piszcie proszę, będę śledzić :)
asyst1,2
Praktykant
Od: 23 lip 2014, 11:45
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2014, 15:37

kasia..... pisze:Na okres orzeczenia wydaje się tylko dziecku powyżej 18 roku życia
§ 7. 1. Karta potwierdza uprawnienia członka rodziny wielodzietnej i jest wydawana:
1) rodzicowi oraz małżonkowi rodzica - na czas nieokreślony;
2) dziecku w wieku do ukończenia 18. roku życia - do ukończenia 18. roku życia;
3) dziecku powyżej 18. roku życia - odpowiednio do końca roku szkolnego lub akademickiego,
w którym jest planowane ukończenie nauki w danej placówce, zgodnie z terminem
wskazanym w zaświadczeniu, o którym mowa w § 10 ust. 5 pkt 3, nie dłużej jednak niż do
ukończenia 25. roku życia;
4) dziecku legitymującemu się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu
niepełnosprawności, w wieku powyżej 18. roku życia - na okres ważności orzeczenia;

§ 10. 1. Karta jest przyznawana na wniosek członka rodziny wielodzietnej.
2. Duplikat Karty jest wydawany na wniosek członka rodziny wielodzietnej.
[...]
5. Składając wniosek o przyznanie Karty, okazuje się oryginały lub odpisy dokumentów
potwierdzających uprawnienie do przyznania Karty, w szczególności:
1) w przypadku rodzica oraz małżonka rodzica - dokument potwierdzający tożsamość;
2) w przypadku dzieci w wieku do ukończenia 18. roku życia - akt urodzenia lub dokument
potwierdzający tożsamość;

3) w przypadku dzieci w wieku powyżej 18. roku życia - dokument potwierdzający tożsamość
oraz zaświadczenie ze szkoły lub szkoły wyższej o planowanym terminie ukończenia nauki
w danej placówce;
4) w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym
stopniu niepełnosprawności w wieku powyżej 18. roku życia - dokument potwierdzający
tożsamość oraz orzeczenie o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności;

Łączne odczytanie tego zakreśliłem na zielono i czerwono nie pozostawia wątpliwości . Do 18 roku życia . Tak jak pisze kasia

CKIUF
CKIUF
Praktykant
Od: 22 lip 2014, 10:27
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2014, 15:40

WAŻNE !!!

§ 11. W przypadku zbiegu uprawnień do korzystania z programu członkowi rodziny
wielodzietnej przyznaje się jedną Kartę.

CKIUF
CKIUF
Praktykant
Od: 22 lip 2014, 10:27
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2014, 9:41

Myślę,że dla dzieci z orzeczeniem przed 18 rokiem życia do ważności orzeczenia.Jest często tak,że dziecko ma orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym (miałam takie wnioski)i przyznałam do końca ważności orzeczenie ma być korzystnie dla osoby.Podaje przykład chłopiec obecnie 16 lat kończy 18 lat w 2016 raku a orzeczenie miał przyznane do 2019 r to korzystnie dla niego jest przyznać kartę do 2019 r. Nie widzę to żadnych niezgodności bo czym różni się orzeczenie dla 16 latka (o znacznym czy umiarkowanym st.) a dla 18 latka.Orzeczenia są wydane przez jedna komisję, domyślam, się że zapomniano o tym że są dzieci z wydanym orzeczeniem i znacznym i umiarkowanym przed 18 rokiem życia
Madaaa

Napisano: 25 lip 2014, 10:06

A ja byłam ostatnio na szkoleniu z p. Mazurkiewiczem i on powiedział, ze w przypadku osób niepełnosprawnych do 18 roku życia to przyznajemy do pełnoletności tj. do 18 roku życia, natomiast po ukończeniu 18 roku życia dajemy do ważności orzeczenia ......
Renia 28

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x