Dzieci z domu dziecka PILNE!!! - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 paź 2014, 12:01

Mam taką sytuację, iż zgłosiły się do mnie dziewczyny, które mają 18 lat. Niedawno opuściły dom dziecka. Przebywają w internacie i uczęszczają do szkoły średniej. Ubiegają się w OPS o pomoc w formie opłacenia wyżywienia w internacie i zasiłek celowy na zakup podręczników do szkoły, obuwia i odzieży. Kierownik mnie pyta jaka dysfunkcja według ustawy o pomocy społecznej??? Chce odmówić pomocy. Ja natomiast znam rodziców dzieci i wiem, że nie mogą liczyć na żadną pomoc z ich strony. Jedynym dochodem dzieci jest pomoc finansowa z PCPR po opuszczeniu domu dziecka. Nie przekracza kryterium dochodowego według ustawy. Jaka dysfunkcja zgodnie z art. 7 ustawy??? Czy można odmówić? Ja nie widzę podstaw. Proszę o pomoc.
Łucja

Napisano: 03 paź 2014, 12:58

Ja bym nie odmawiała, wręcz nalezy pomóc jeśli dziewczyny chcą coś osiagnąć. Art. 7 pkt. 1,9. Jeśli są poniżej kryterium to znaczy bieda, a jak bieda to trudności w prowadzeniu gospodarstwa domowego.
celesta

Napisano: 06 paź 2014, 13:36

Ja też bym w podstawę prawną wpisała niezaradność życiowa - przecież są życiowo niezaradne ? Temu Twoja kierowniczka chyba nie zaprzeczy?
Aaaa

Napisano: 07 paź 2014, 13:33

A czy one w tym internacie prowadzą swoje gospodarstwa domowe, czy może zostały usamodzielnione w jakiejś rodzinie? Czy ktoś bierze na te dziewczyny zasiłek rodzinny?
Sprawa nie jest prosta.
Esia

Napisano: 07 paź 2014, 13:48

Wpisz 7 pkt 2 - może to być sieroctwo biologiczne bądź społeczne
teśka

Napisano: 07 paź 2014, 20:06

a jak nie 7 to:

rt. 8. 1. Prawo do świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej, z zastrzeżeniem art. 40, 41, 53a, 78(10) i 91, przysługuje:
1) osobie samotnie gospodarującej, której dochód nie przekracza kwoty 461 zł(11), zwanej dalej "kryterium dochodowym osoby samotnie gospodarującej",
2) osobie w rodzinie, w której dochód na osobę nie przekracza kwoty 316 zł(12), zwanej dalej "kryterium dochodowym na osobę w rodzinie",
3) rodzinie, której dochód nie przekracza sumy kwot kryterium dochodowego na osobę w rodzinie, zwanej dalej "kryterium dochodowym rodziny"
- przy jednoczesnym wystąpieniu co najmniej jednego z powodów wymienionych w art. 7 pkt 2-15 lub innych okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy społecznej.

czyli mogą być też inne opcje
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x