kredyt hipoteczny jako dochód rodziny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 03 paź 2014, 12:23

Powiedzcie mi moi kofani czy wliczacie w dochód rodziny kredyt hipoteczny zaciągnięty na kupno domu? Kiedys jakis prawnik na szkoleniu mowilł ,że trzeba wliczać dzieląc na 12 miesięcy do przodu od miesiąca otrzymania kasy... jezeli wliczacie to na podstawie art 8 ust który?? 11?
Grazyna52

Napisano: 06 paź 2014, 8:29

Tak
3 i 11
fgjjkk

Napisano: 06 paź 2014, 10:22

ale kredyt, który jest pożyczka i trzeba go oddać, nie jest dochodem
aaaaaaaaa

Napisano: 06 paź 2014, 14:44

Jeżeli nie wliczymy kredytu do dochodu (faktycznie kredyt definicji dochodu nie spełnia ) to znaczy, że pomoc społeczna będzie te kredyty spłacać. Chyba coś tu nie gra, każdy Obywatel by tak chciał prawda?
Ika 2

Napisano: 06 paź 2014, 14:51

a jak wam klienci nie dadzą umowy o ten kredyt , albo oświadczenia nie napiszą to co nie wliczacie?
meythal

Napisano: 07 paź 2014, 8:08

kredytu nie można traktować jako dochód, natomiast inna sprawą jest to, w jaki sposób rodzina korzystająca z pomocy społecznej ma zdolność kredytową, bo to nie jest takie proste.To należy zweryfikować w pierwszej kolejności? Bo może to jest pomoc rodziny - finansowa, a to już będzie dochód
aaaaaaaaaaaaaa

Napisano: 07 paź 2014, 8:15

Czy mogę prosić o podanie linku do jakiegoś wyroku który mówi ze kredyt nie jest dochodem?
fhjkk

Napisano: 07 paź 2014, 20:03

wyroki może i są ale pamiętajcie, że sądy podlegają tylko konstytucji i ustawie... pracownika ośrodka jest na dole łańcucha pokarmowego.. pożreć go może każdy...

ja proponuję nie ryzykować.. ustawa nie wyłącza pożyczek i kredytów hipotecznych... doliczam... proponuję odwołanie i czekam co sąd na to... wykładnia sądu po uchyleniu decyzji i przekazaniu sprawy do ponownego rozpatrzenia jest wiążąca... Nawet UW, NIK bądź inne nie wiadomo co nie podskoczy... ,mus to mus
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Napisano: 08 paź 2014, 9:07

Wiem, że zgodnie z ustawą powinno się liczyć kredyt (pożyczkę) do dochodu rodziny, ale wtedy ustawodawca powinien wziąć pod uwagę również to, ze należy go spłacić. Więc ja nie wpisywałabym kredytu do dochodu rodziny, a później spłaty kredytu w wydatkach i po sprawie.
Gość

Napisano: 08 paź 2014, 17:35

Gościu rozumiem Cię.. też uważam że to absurd.. ale w trakcie kontroli nie będziesz mógł podnieść że to absurd czy przeoczenie ustawodawcy.. zrób swoje i ewentualnie czekaj na rozstrzygnięci innych instancji.. w przeciwnym razie (o ile to środki z dotacj) będzie ona podlegała zwrotowi. Jeżeli środki własne np. zasiłek celowy to tylko zalecenia będą...
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x