Wyczucia? To z wyczuciem zwrócę uwagę na art. 6 KPA, to taka zupełnie bezduszna ZASADA LEGALIZMU, takie coś, co powoduje, że urzędnik staje się w oczach niektórych urzędasem.
Szukałem w całym KPA i nie znalazłem \"wyczucia\", może jest odniesienie w jakimś innym akcie prawnym?
Złożyła mi właśnie pewna wnioskodawczyni wniosek o becikowe, bardzo biedna rodzina. Niestety pozostawała pod opieką od 11 tyg. ciąży. Chciałbym przyznać, więc chętnie skorzystam z jakiegoś uzasadnienia, w którym mógłbym zawrzeć artykuły mówiące o wyczuciu. Liczę, Alino, że udostępnisz mi jakieś uzasadnienie, bo inaczej zostaniesz, podobnie jak ja, urzędasem bez wyczucia.
art. 15b
ust. 3 Wniosek o wypłatę jednorazowej zapomogi składa się w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka, a w przypadku gdy wniosek dotyczy dziecka objętego opieką prawną, opieką faktyczną albo dziecka przysposobionego - w terminie 12 miesięcy od dnia objęcia dziecka opieką albo przysposobienia nie później niż do ukończenia przez dziecko 18. roku życia. Wniosek złożony po terminie organ właściwy pozostawia bez rozpoznania.
Rodzice adopcyjni przysposobili w mojej gminie 3 letnie dziecko. Nie chcieli dać wyroku sądu - mała gmina, dane osobowe rodziców biologicznych itp.
Dostarczyli mi zaświadczenie z placówki adopcyjnej o terminie przysposobienia dziecka. Moim zdaniem to wystarczy.
ps. zaświadczenie od lekarza jest w takim przypadku niepotrzebne (art. 15b ust. 7)
Alina jesteś pewna że sam wykorektorował? sąd wydaje postanowienia z zakrytymi danymi osobowymi rodziców bilogicznych i właśnie wyglądają one tak jakby były wykorektorowane - jest na nich pieczątka zgodności z oryginałem z sądu