Dziecko bez ojca - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 17 wrz 2014, 13:37

Urodzilam dziecko Na ojca dziecka nie moge liczyć Panie w mopsie powiedzialy mi że dopoki nie będe miala przyznanych alimentow wyrokiem nie mam na co liczyć Czy maja rację ? nic nie dostanę ?
Pannazdzieckiem

Napisano: 17 wrz 2014, 13:45

a jakis zasilek z rodzinnych czy coś ?
Pannazdzieckiem

Napisano: 17 wrz 2014, 13:45

bo kolezanka dostala 2 razy po 1000
Pannazdzieckiem

Napisano: 17 wrz 2014, 13:50

Jeśli ojciec dziecka uznał dziecko to do zasiłku rodzinnego musisz mieć zasądzone alimenty.

Do jednorazowej zapomogi jeśli nie wychowujesz wspólnie dziecka z jego ojcem nie musisz go wpisywać do składu rodziny i podawać jego dochodów. Jednak ośrodki w tej kwestii robią różnie jak dostaniesz odmowę odwołaj się .
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2014, 13:57

Panie mowia że nic dopoki nie bedąalimenty Ja skladam o alimenty ale nie wiem jak dlugo totrwa Czy kto wiejak dlugo trwa ?
Pannazdzieckiem

Napisano: 17 wrz 2014, 14:15

Sprawa o alimenty dość szybko- jak na realia polskiego sądownictwa- tj. do kilku mies. myślę - sądy dość priorytetowo do tego podchodzą raczej -wszak chodzi o dobro ukochanych (nie zawsze jak trzeba) małoletnich. Trzeba złożyć pozew przede wszystkim w sądzie w wydz. cywilnym -rodzinnym i małoletnich, jak się nie możesz "dogadać" z ojcem dziecka w sprawie wspólnego wychowywania (w tym łożenia na dziecko).
Jeśli chodzi o zasiłek rodzinny to nie należy się jeśli osobie samotnie wych. dziecko nie zostało zasądzone św. alimentacyjne, chyba że ojciec dziecka nie żyje albo powództwo o ustal. alimentów od drugiego rodzica zostało oddalone.
Co do becikowego dla osoby samotnie wych. dziecko sprawa jest różnie widziana przez różne ośrodki tj. niektóre każą wpisać do składu ojca dziecka (jak jest znany i w akcie urodzenia dziecka) i podać jego dochody lub alimenty zasądzone) a inne przyjmują do wiadomości fakt, że się deklarujesz jako osoba samotnie wych. dziecko i potrzebne są dochody Twoje.
PAmiętaj, że to Ty wypełniasz wniosek a nie pracownik, najważniejsze by go podpisać gdzie trzeba a jak coś będzie brakować organ Cię powinien wezwać do uzupełnienia i to pisemnie i druga rzecz- od decyzji odmownej służy odwołanie!
Pitero

Napisano: 17 wrz 2014, 14:32

Ale mi Pietro cudnie wytłumaczył Ja pracuje Mysle że w ciągu roku odbędzie się rozprawa o alimenty bo panie powiedzialy że do roku mi wypłacą A pewnie świadczeń z rodzinnego nie dostanę bo mam 1600 zł do reki z pracy Dziekuję serdecznie jestem wdzięczna
Pannazdzieckiem

Napisano: 17 wrz 2014, 14:45

Jak pomogłem to mi miło.
Wniosek o becikowe rzeczywiście do roku od urodzenia dziecka trzeba złożyć ale można już teraz- wpisać najwyżej siebie i dziecko do składu, podając, że samotnie wychowuje się dziecko. Do becikowego kryterium to 1922 zł. Do zasiłku z dochodami, jakie podałaś nie będziesz się kwalifikować w składzie 2 os. w rodzinie.
p.s. Lubie czasem coś doradzić i jak mogę, to powiem, że osobiście uważam, że dobrze by było gdyby dziecko "miało" ojca.. NIe tylko ze względu na zasiłek rodzinny...
Pitero

Napisano: 17 wrz 2014, 14:52

oj Pitero uważaj, bo dziewczyna pomyśli, że ją podrywasz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2014, 15:37

Wczułem się za bardzo może albo za głęboko wszedłem w temat ;)
Człowiek se może popodrywać jak obrączka na łapie...
Pitero

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x