pan uznał swoje dziecko. Jest w małżeństwie nie z matką tego dziecka. Matka tego dziecka nie żyje. Małżonka ma rodzinne na ich dzieci. Czy teraz może ta kobieta małzonka dopisać do rodzinnego to uznane przez męża dziecko ( tylko to niej jej dziecko). Czy facet musi złożyć oddzielny wniosek na swoje dziecko?
może dopisać
art. 3 Ilekroć w ustawie jest mowa o:
4) dziecku - oznacza to dziecko własne, małżonka, przysposobione oraz dziecko, w sprawie którego toczy się postępowanie o przysposobienie, lub dziecko znajdujące się pod opieką prawną;
ale zastanawia mnie art., że prawo do zasiłku rodzinnego przysługuje rodzicom, jednemu z rodziców.A ta matka małżonka nie jest rodzicem tego dziecka. Już sama nie wiem czy ta małzonka ma dopisać to dziecko do rodzinnego ojciec oddzielnie ma złożyć na wszystkie dzieci.
ta małzonka ma cały czas rodzinne tylko teraz nie wiem czy ta małżonka ma złożyć wniosek na zasiłek rodzinny na to dziecko swojego małżonka. Najlepiej uważam byłoby jak ten facet zlożyłby sam wniosek na wszystkie dzieci. ALe on nie chce.
w mojej opinii albo on składa wniosek na wszystkie dzieci, jako rodzic, albo on złoży osobny wniosek na to dziecko. ta kobieta nie jest rodzicem, wiec rodzinne jej na to dziecko nie przysługuje.
art. 3 pkt 4 oznacza, ze w połączeniu z art. 3 pkt 16 to dziecko wpisuje się do składu rodziny, ale art. 4 ust. 2 stanowi komu przysługuje prawo do zasiłku rodzinnego.