dzierżawa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 06 mar 2015, 2:04

Mam Pana który sobie przypomniał że od 2006 roku dzierżawi ziemię. Umowa dzierżawy do celów emerytalno rentowych 10-cio letnia zarejestrowana w ewidencji gruntów w starostwie, wydzierżawia ziemię od swoich dziadków którzy mieszkają w sąsiednim województwie. Czy mogę taką dzierżawę brać do dochodu?
Tego typu umowa dzierżawy nie była brana pod uwagę przez KRUS w przypadku gdy została zawarta ze zstępnymi. Coś się zmieniło w tej kwestii? Wiem że dziadkowie pobierają emeryturę w związku z tą umową. Pan przypomniał sobie o dzierżawie dopiero teraz i złożył uprzejme doniesienie o przeliczeniu dochodu jego byłej rodziny (rozstał się z konkubiną). Niestety nigdy nie był wnioskodawcą wniosku a jedynie członkiem rodziny.Oczywiście po ponownym przeliczeniu dochodu rodzina nie kwalifikuje się do świadczeń rodzinnych i jest sporo pieniążków do zwrotu.
miśka

Napisano: 06 mar 2015, 15:59

proszę o podpowiedź
miśka

Napisano: 06 mar 2015, 16:02

o matko jak już nie jest z konkubina to daj spokój co innego jakby był uczciwy i tę dzierżawę zgłosił wtedy, kiedy należało
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2015, 17:07

Pan złożył pisemny donos. Chce aby była konkubina zwracała pieniądze bo to ona była wnioskodawcą. Kłócą się o dzieci i jak widać wszystkie chwyty dozwolone.
miśka

Napisano: 06 mar 2015, 18:36

Przy ubieganiu się o z. rodzinny dajecie do wypełnienia taki druk o dochodach nieopodatkowanych i tam tez się wpisuje gosp. rolne, ten pan też tam był wyszczególniony - czy tez podpisał ten druk razem z tą panią - bo powinien. Jeśli tak to on złożył fałszywe oświadczenie. No bo jak może ta kobieta odpowiadać za jego stan posiadania, skoro tylko dzierżawił i jeszcze w innym województwie, ale sam miał tą świadomość, że organ celowo wprowadza w błąd, bo teraz mu się przypomniało. Chcąc zrobić kobiecie na złość, sam za to wszystko powinien odpowiedzieć.
wwo

Napisano: 06 mar 2015, 19:42

wwo pisze:Przy ubieganiu się o z. rodzinny dajecie do wypełnienia taki druk o dochodach nieopodatkowanych i tam tez się wpisuje gosp. rolne, ten pan też tam był wyszczególniony - czy tez podpisał ten druk razem z tą panią - bo powinien. Jeśli tak to on złożył fałszywe oświadczenie. No bo jak może ta kobieta odpowiadać za jego stan posiadania, skoro tylko dzierżawił i jeszcze w innym województwie, ale sam miał tą świadomość, że organ celowo wprowadza w błąd, bo teraz mu się przypomniało. Chcąc zrobić kobiecie na złość, sam za to wszystko powinien odpowiedzieć.
Oczywiście że wszystko podpisywał, kobitka o niczym nie wiedziała. W jaki sposób powinien ponieść konsekwencje swoich czynów?
miśka

Napisano: 06 mar 2015, 19:50

wezwij go i wytłumacz, że to on poświadczył nieprawdę i on poniesie konsekwencje,
Kati@

Napisano: 07 mar 2015, 11:37

Kati@ pisze:wezwij go i wytłumacz, że to on poświadczył nieprawdę i on poniesie konsekwencje,
próbowałam mu wytłumaczyć że będzie prokuratura ale on mi się zaśmiał w twarz i ze stoickim spokojem powiedział trudno, no i oczywiście że ma takie plecy że mnie zwolnią no i oczywiście skarga do wydziału niech na kontrolę przyjadą
miśka

Napisano: 07 mar 2015, 11:42

nie stresuj się, nie ma tutaj Twojej winy, to TY pierwsza możesz wystąpić do prokuratora, ciekawe jak wtedy będzie się śmiał, chyba przez łzy, facet to jednak brakujące ogniwo między małpą a kobietą :lol:
Kati@

Napisano: 07 mar 2015, 13:41

Witam. Ja zastanowiłabym się czy faktycznie winno się liczyć temu Panu to gospodarstwo.Zgodnie z art. 5 ust. 8b ustawy o świadczeniach rodzinnych, ustalając dochód rodziny uzyskany przez dzierżawcę gospodarstw rolnego oddanego w dzierżawę na zasadach, o których mowa w ust. 8a .................... Myślę że zasady te nie zostały w pełni spełnione, gdyż jak dobrze zrozumiałam umowa jest zawarta pomiędzy wnuczkiem a dziadkami, a więc ten wnuczek to zstępny, a tym samym nie jest to umowa dzierżawy zawarta stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników. Wydaje zię mi że ziemię tą należałoby liczyć w świadczeniach rodzinnych nadal jako dochód dziadka (gdyby o takowe się ubiegał), a nie wnuczka.
Szamanka

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x