Dziecko ponownie umieszczone w rodzinie zastępczej - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 20 lis 2013, 16:58

Dziecko przebywało 2000 r. w rodzinie zastępczej. Na początku 2012 r. rozwiązano rodzinę. W czerwcu 2013 r. ponownie utworzono tę samoą rodzinę zastępczą dla tego samego dziecka. Dziecko pochodzi z innego powiatu. Zaznaczyć należy że dziecko przez cały czas przebywa u tej rodziny. Czy na dzień dzisiejszy zawieramy porozumienie, czy traktujemy je jak \"swoje\"
~mp1

Napisano: 20 lis 2013, 23:47

Jeśli rodzina została rozwiązana następuje reset.
~Grzegorz

Napisano: 21 lis 2013, 11:16

Mam inną opinię na ten temat. Reset następuje gdy rodzina jest rozwiązana a dziecko wraca pod opiekę rodziny naturalnej. Pisze bowiem w przepisie \"W przypadku powrotu dziecka do rodziny i ponownego umieszczenia go w pieczy\". Należy zadać pytanie kto miał opiekę prawną nad tymi dziećmi w tzw. międzyczasie?
~Iwa

Napisano: 21 lis 2013, 11:31

W postanowieniu o rozwiązaniu rodziny jest zapis że dziecko zostanie umieszczone w rodzinie zastępczej lub w placówce wychowawczej wskazanej przez powiat z którego dziecko pochodzi. Powiat wyznaczył placówkę dla dziecka natomiast rozwiązana rodzina nie dowiozła dziecka na wskazane miejsce w ww terminie. Dziecko zostało do w tej rodzinie nadal.
~mp1

Napisano: 21 lis 2013, 12:28

Czyli dziecko nie wróciło pod pieczę swojej rodziny naturalnej więc nie wystąpiła pierwsza z przesłanek aby móc zastosować przepis art. 191 ust. 4 - a wymagane jest tu spełnienie dwóch przesłanek równocześnie. Miałam podobną sytuację - zmarła rodzina zastępcza,sąd początkowo tylko powierzył opiekę kandydatom i dopiero po kilku miesiącach orzekł rodzinę zastępczą - ale dzieci nie wróciły do rodziny naturalnej, więc nadal są nasze.
~Iwa

Napisano: 25 lis 2013, 1:43

Oczywiście, że w tym wypadku jest ciągłość, zmieniła się tylko osoba, która sprawuje pieczę zastępczą. Zmylił mnie ten zapis że rodzinę rozwiązano w styczniu a dziecko ponownie trafiło do systemu w czerwcu.
~Grzegorz

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x