Dziecko umieszczone w ZOL postanowieniem sadu - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 lis 2015, 13:08

Może już był taki temat, ale przejrzałam 11 stron i dalej mi się nie chce - wybaczcie ;)

Przyszła do nas nota - bez żadnego uprzedniego pisma informującego - za dzieciaka umieszczonego w ZOL-u z naliczeniem odpłatności od 19.09.2014 do dziś. Mnie się w ogóle zdaje, że tam nie było postanowienia sądu na ZOL, ale muszę to sprawdzić.

Mam kilka pytań:
1. Kto to u was płaci i z jakich paragrafów? Wiem, że zapis zmiany ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych jest w naszej ustawie (Dz U poz 1185 z 2014r art. 6), ale czy to czasami nie powinno być w zdrowiu??
2. Płacicie od tak na notę, czy macie jakieś umowy, porozumienia - nic o tym w ustawie nie ma, ale to tak jakoś dziwnie płacić bez żadnych ustaleń i dokumentacji
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 lis 2015, 13:17

Naprawdę nikt nie ma takich dzieci????
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2015, 11:16

no własnie u nas się pojawił ten problem i myślimy o paragrafie 3110. Czy taki paragraf daliście?
Wiki2

Napisano: 07 gru 2015, 16:38

3110 chyba na pewno nie bo to są świadczenia wypłacane bezpośrednio świadczeniobiorcom. W tym paragrafie mamy zasiłki dla rodzin zastępczych i usamodzielnionych wychowanków. Pojęcia zielonego nie mam z jakiego paragrafu to zapłacić, a w ogóle dlaczego w ogóle z naszego działu - Pomoc społeczna. przecież to są świadczenia zdrowotne - to chyba powinno być z funduszy zdrowia. Jak zwykle przepis napisany na kolanie bez żadnych wskazówek.

Czym uzasadniacie to, że paragraf 3110 (świadczenia społeczne)?
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2015, 10:22

Dziękuję za duże zainteresowanie tematem ;)

Sama doszłam do pewnych wniosków. A więc pierwsze i podstawowe ten wydatek powinien być zaksięgowany w Rozdziale 85195 - Ochrona zdrowia - Pozostała działalność. Paragraf 4300 Usługi inne.

Jak więc widać jasno i wyraźnie noty te powinny wędrować do Urzędów miast/ gmin / Starostw do Wydziałów lub referatów Zdrowia - to nie są koszty pomocy społecznej - nie dajcie się ładować. My i tak mamy z tym dodatkową robotę bo mamy nowych "klientów" do procedur "odpłatnościowych"

Tak na marginesie, temu kto wymyślił, że powiatem właściwym jest powiat urodzenia należy się co najmniej Oskar, albo inne badziewie :evil:

Wiecie, że wystarczy, że kiedyś przelotem, albo gościnnie jakaś matka - polka urodzi w waszym mieście dzieciaka, potem pojedzie w Polskę, zabaluje odpowiednio lub porzuci chore dziecko i wy do końca jego życia będziecie za to bulić. Nie mając żadnego wpływu na "pracę naprawczą" z tą rodziną, czyli na zapobieżenie umieszczenia postanowieniem sądu w ZOL. Fajnie nie. I praktycznie w ogóle nie można przewidzieć ile takich dzieci nagle objawi się do płacenia.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x