Dziecko w placówce!!! POMOCY!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 13 gru 2013, 9:52

Witajcie, mam ogromny problem:

Kobieta pobiera u nas zasiłek rodzinny i zasiłek pielęgnacyjny na dziecko - córkę. Wczoraj kobieta została zabrana do zakładu psychiatrycznego. Dziecko zostało przewiezione przez pracowników socjalnych do placówki wielofunkcyjnej, która zapewnia całodobowe utrzymanie.

Nie mogę wypłacać świadczeń na to dziecko - to wiem. Ale to mój pierwszy taki przypadek i nie za bardzo wiem jak postąpić? Jakie kroki podjąć i w jakiej kolejności?

Najpierw wszczęcie postępowania? Gdzie je wysłać, skoro kobiety nie ma pod wskazanym adresem, tylko przebywa w zakładzie?

Mógłby ktoś się wypowiedzieć...? :(
~mmm

Napisano: 13 gru 2013, 10:02

podpowie ktoś coś...? :(
~mmm

Napisano: 13 gru 2013, 10:14

na szpital
~Elmer

Napisano: 13 gru 2013, 10:20

Ale wysłać wszczęcie postępowania czy pismo wzywające do złożenia wyjaśnień
~mmm

Napisano: 13 gru 2013, 10:21

jak masz wszystko to wszczęcie
~Elmer

Napisano: 13 gru 2013, 10:22

Nie mam nic. Mam tylko ustną informację od pracowników socjalnych. Na razie wstrzymałam tylko wypłaty w systemie
~mmm

Napisano: 13 gru 2013, 10:45

wypowie się ktoś jeszcze? :(
~mmm

Napisano: 13 gru 2013, 10:57

to występujesz z wnioskiem do placówki gdzie jest dziecko. Przecież nie wystąpisz do osoby w zakładzie psychiatrycznym bo ci dokumenty doniosła...
~Elmer

Napisano: 13 gru 2013, 11:07

Ok. Pracownik socjalny zrobił mi notatkę. Wskazał miejsce przebywania matki i dziecka.
1. Wszczynam postępowanie administracyjne
2. Występuje z wnioskiem o udostępnienie danych - w celu potwierdzenia, czy dziecko rzeczywiście przebywa w domu dziecka a matka w zakładzie psychiatrycznym.
3. Gdy wrócą mi dokumenty i potwierdzą, że dziecko przebywa w placówce zapewniającej całodobowe utrzymanie - uchylam decyzję.

Tylko od którego miesiąca? Od grudnia uchylam i nie wypłacam, czy od stycznia?

W grudniu dziecko było jeszcze z matką, więc chyba te pieniądze jej się należą. Uchyliłabym od stycznia - od miesiąca następującego po miesiącu po miesiącu umieszczenia - bo świadczenia ś niepodzielne.

Ale wolałabym się upewnić...?
~mmm

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x