ewa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 gru 2013, 10:27

matka pobierala zasilek rodzinny na \'\'Joanne\'\'
Joanna (konkubina) urodzila swoje dziecko ale z uwagi na przekroczone kryterium dochodowe wystawiono decyzje odmowna na zasilek rodzinny.
czy matka dalej moze pobierac ZR na Joanne??
pomozcie
~wlasne dziecko

Napisano: 13 gru 2013, 10:29

Joanna od dnia urodzenia dziecka tworzy osobną rodzinę. Nie może.
~Paula

Napisano: 13 gru 2013, 10:37

ale czy napewno bo w ustawie \'\'pelnoletnie dziecko lub osoba uczaca sie jest uprawniona do ZR na wlasne dziecko\'\'
A ONA NIE JEST TO NIE WIEM:(
~wlasne dziecko

Napisano: 13 gru 2013, 10:43

Właśnie - jeżeli \'\'pelnoletnie dziecko lub osoba uczaca sie jest uprawniona do ZR na własne dziecko\'\'. A jest? Co to znaczy uprawniona? To znaczy, że może mieć zasiłek, czy że już go ma?

Ja do tego liberalnie podchodzę i płacę, ale nie jestem do końca przekonany o słuszności swego postępowania.
~west

Napisano: 13 gru 2013, 10:59

jej to juz sama nie wiem
moze jeszcze ktos sie wypowie
~ewa

Napisano: 13 gru 2013, 11:10

ja nie płacę
~ewalu

Napisano: 13 gru 2013, 11:13

Jeżeli Joanna jest pełnoletnia i ma własne dziecko to nie może być w składzie rodziny swojej matki zgodnie z art. 3 pkt 16 - do członków rodziny nie zaliczasię pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko. jeżeli nie może być w składzie rodziny to nie można płacić na nią zasiłku rodzinnego.
~Łęsiora

Napisano: 13 gru 2013, 11:15

teraz juz wszystko rozumiem
bardzo wam dziekuje
~ewa

Napisano: 13 gru 2013, 11:23

Pisałem o niepełnoletnim bo mi się to po głowie kołatało. Z pełnoletnim oczywiście tak jak Łęsiora. Przy niepełnoletnim wpisujesz w skład rodziny córkę, ale musisz 18 pilnować
~west

Napisano: 13 gru 2013, 11:27

Ale naplotłem
~west

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x