Dziecko w wyroku przyz matce, dziecko faktycznie przy ojcu

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
ZZZZZZ

Dziecko w wyroku przyz matce, dziecko faktycznie przy ojcu

Post autor: ZZZZZZ »

Mam pytanie jak rozgryźć ten temat.
Małżeństwo rozwiedzione. Dziecko wyrokiem zostało przy matce, są na nie zasądzone alimenty. Teraz przychodzi Pan, mówi że złożył w sądzie o opiekę naprzemienną i sprawa się toczy. W marcu rozprawa.
Dziecko faktycznie od grudnia przebywa w miejscu zamieszkania Pana na okres pół roku, bo tak z byłą żoną ustalił. Pytanie moje brzmi, czy jak Pan mi zloży wniosek wraz z dokumentami, które są złożone w sądzie, że toczy się sprawa o opiekę naprzemienną oraz jeśli dla potwierdzenia podczas przeprowadzenia wywiadu środowiskowego przez pracownika socjalnego na wniosek kierownika okaże się że dziecko faktycznie w tym czasie przebywa u ojca to mogę przyznać świadczenie??
ZZZZZZ

Re: Dziecko w wyroku przyz matce, dziecko faktycznie przy oj

Post autor: ZZZZZZ »

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

dałbym odmowę.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
terra
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: terra »

Odmowa, byłam na szkoleniu z Mazurkiewiczem - miałam analogiczną sytuację i powiedział mi, że musi być wyrok sądu- świadczenie przyznajesz zgodnie z wyrokiem sądu a tego ojciec dziecka na dzień dzisiejszy nie ma.
manianka

Post autor: manianka »

a widzicie mi na ostatnim szkoleniu w łodzi powiedział ,że przyznajemy kto faktycznie sprawuje opieke nad dzieckiem......, to widocznie każdemu mówi to co chce!!!!
ZZZZZ

Post autor: ZZZZZ »

Poki co ojciec złożył do sądu o ustalenie opieki naprzemiennej bo teraz dziecko wyrokiem sądu ma ustalone miejsce pobytu przy matce, a to że sobie między sobą ustalają to nie ma dla nas znaczenia, tak?
Mimo, że dziecko jest na utrzymaniu ojca w tej chwili?
terra
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: terra »

Mi Mazurkiewicz powiedział, że jeżeli jest wyrok i wynika z niego, że dziecko jest przy matce a faktycznie przebywa u ojca to nas to nie interesuje i wywiad środowiskowy tu nie wchodzi w grę. Ojciec musi mieć wyrok sądu i to on musi sobie to uregulować prawnie.
Ja u siebie dałam odmowę.
manianka

Post autor: manianka »

ja tylko piszę co mi powiedział bo też mam ciężka sytuacje i byłam pytać u niego!ale może lepiej dać odmowę ja chyba zabrnęłam z tym wszystkim za daleko!!! ale zobaczymy :D może dzięki temu moja sprawa będzie kolejna w wyrokach sądowych........ :shock: :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
Sipera
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań
Kontakt:

Post autor: Sipera »

byłam na kilku szkoleniach z Mazurkiewiczem i zawsze mówi, ze najważniejszy jest wyrok.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
nie jestem robotem

Post autor: nie jestem robotem »

Ok a jak robicie w przypadku, gdy wyrokiem sądu dziecko ma być przy ojcu a faktycznie jest u matki od pół roku i ojciec nie ponosi żadnych kosztów związanych z wychowaniem?
ODPOWIEDZ