Dziecko w wyroku przyz matce, dziecko faktycznie przy ojcu
Dziecko w wyroku przyz matce, dziecko faktycznie przy ojcu
Mam pytanie jak rozgryźć ten temat.
Małżeństwo rozwiedzione. Dziecko wyrokiem zostało przy matce, są na nie zasądzone alimenty. Teraz przychodzi Pan, mówi że złożył w sądzie o opiekę naprzemienną i sprawa się toczy. W marcu rozprawa.
Dziecko faktycznie od grudnia przebywa w miejscu zamieszkania Pana na okres pół roku, bo tak z byłą żoną ustalił. Pytanie moje brzmi, czy jak Pan mi zloży wniosek wraz z dokumentami, które są złożone w sądzie, że toczy się sprawa o opiekę naprzemienną oraz jeśli dla potwierdzenia podczas przeprowadzenia wywiadu środowiskowego przez pracownika socjalnego na wniosek kierownika okaże się że dziecko faktycznie w tym czasie przebywa u ojca to mogę przyznać świadczenie??
Małżeństwo rozwiedzione. Dziecko wyrokiem zostało przy matce, są na nie zasądzone alimenty. Teraz przychodzi Pan, mówi że złożył w sądzie o opiekę naprzemienną i sprawa się toczy. W marcu rozprawa.
Dziecko faktycznie od grudnia przebywa w miejscu zamieszkania Pana na okres pół roku, bo tak z byłą żoną ustalił. Pytanie moje brzmi, czy jak Pan mi zloży wniosek wraz z dokumentami, które są złożone w sądzie, że toczy się sprawa o opiekę naprzemienną oraz jeśli dla potwierdzenia podczas przeprowadzenia wywiadu środowiskowego przez pracownika socjalnego na wniosek kierownika okaże się że dziecko faktycznie w tym czasie przebywa u ojca to mogę przyznać świadczenie??
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Dziecko w wyroku przyz matce, dziecko faktycznie przy oj
dałbym odmowę.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Odmowa, byłam na szkoleniu z Mazurkiewiczem - miałam analogiczną sytuację i powiedział mi, że musi być wyrok sądu- świadczenie przyznajesz zgodnie z wyrokiem sądu a tego ojciec dziecka na dzień dzisiejszy nie ma.
a widzicie mi na ostatnim szkoleniu w łodzi powiedział ,że przyznajemy kto faktycznie sprawuje opieke nad dzieckiem......, to widocznie każdemu mówi to co chce!!!!
Poki co ojciec złożył do sądu o ustalenie opieki naprzemiennej bo teraz dziecko wyrokiem sądu ma ustalone miejsce pobytu przy matce, a to że sobie między sobą ustalają to nie ma dla nas znaczenia, tak?
Mimo, że dziecko jest na utrzymaniu ojca w tej chwili?
Mimo, że dziecko jest na utrzymaniu ojca w tej chwili?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Mi Mazurkiewicz powiedział, że jeżeli jest wyrok i wynika z niego, że dziecko jest przy matce a faktycznie przebywa u ojca to nas to nie interesuje i wywiad środowiskowy tu nie wchodzi w grę. Ojciec musi mieć wyrok sądu i to on musi sobie to uregulować prawnie.
Ja u siebie dałam odmowę.
Ja u siebie dałam odmowę.
ja tylko piszę co mi powiedział bo też mam ciężka sytuacje i byłam pytać u niego!ale może lepiej dać odmowę ja chyba zabrnęłam z tym wszystkim za daleko!!! ale zobaczymy
może dzięki temu moja sprawa będzie kolejna w wyrokach sądowych........

- Sipera
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań
- Kontakt:
byłam na kilku szkoleniach z Mazurkiewiczem i zawsze mówi, ze najważniejszy jest wyrok.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Ok a jak robicie w przypadku, gdy wyrokiem sądu dziecko ma być przy ojcu a faktycznie jest u matki od pół roku i ojciec nie ponosi żadnych kosztów związanych z wychowaniem?
Oprócz Dziecko w wyroku przyz matce, dziecko faktycznie przy ojcu - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Koordynacja
alimenty
Uzyskanie
wypłata
Dziecko urlopowane z domu dziecka. 500 sie nalezy?
nieszczęsny ROPS
Nowa informacja o szkoleniach
utrata 500+
jak liczycie gospodarstwo w takim wypadku?
uzyskanie dochodu/aneks do umowy
decyzja
Alimenty - dłużnik zmarł w lipcu 2014
Elmerku, Ewlu pomóżcie
PILNE proszę
decyzja na drugie dziecko
umorzenie rozpatrzenia z ROPS