Kobieta we wrześniu poszła do pracy, a zgłosiła to dopiero teraz. Z dochodem uzyskanym za październik powinna mieć uchylone 500+ na pierwsze dziecko. Wypłata za luty już poszła. Jak robię dalsze decyzje:
1. Uchylenie od marca i decyzja o nienależnie pobranych od listopada do lutego?
2. Uchylenie od listopada i decyzja o nienależnie pobranych od listopada?
utrata 500+
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: utrata 500+
Podbijam temat bo też mnie to ciekawi.
Ja bym zrobiła uchylenie od marca i decyzja o nienależnie pobranych od listopada do lutego.
- voodoo
- Inspektor
- Kontakt:
A jak dobrze zrobić w takim przypadku:
- osoba od października 2016 pobiera świadczenie na 1 dziecko,
- osoba podjęła dodatkową pracę od grudnia 2016 (pensje dostaje normalnie, na koniec każdego miesiąca),
- prosty temat- zaświadczenie za styczeń br przynosi mi w lutym br,
- zanim zrobię wszczęcie post i decyzję to mam marzec.
Robię tak- od razu przeliczam dochód, blokuję wypłatę i lecę administracyjnie jak trzeba. Mam marzec i co: uchylenie od marca? Przecież od 1 lutego już nie przysługiwało prawo do świadczenia (dlatego też zablokowałem wypłatę za luty). To mam pisać że np od 8 marca uchylam świadczenie (w dniu pisania decyzji) jak to się kupy nie trzyma? W takim wypadku napiszę że świadczenie uchylam od 1 lutego.
- osoba podjęła dodatkową pracę od grudnia 2016 (pensje dostaje normalnie, na koniec każdego miesiąca),
Robię tak- od razu przeliczam dochód, blokuję wypłatę i lecę administracyjnie jak trzeba. Mam marzec i co: uchylenie od marca? Przecież od 1 lutego już nie przysługiwało prawo do świadczenia (dlatego też zablokowałem wypłatę za luty). To mam pisać że np od 8 marca uchylam świadczenie (w dniu pisania decyzji) jak to się kupy nie trzyma? W takim wypadku napiszę że świadczenie uchylam od 1 lutego.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
U nas jak ktoś donosi zaświadczenie o dochodzie którym przekracza kryterium to prosimy by ta osoba napisała nam na oświadczeniu takie coś (bardzo krótko): "ze dnia...... podjął pracę, że dochód za 2 mc wyniósł tyle ....... i że wnosi o uchylenie decyzji przyznającej świadczenie na ............. od dnia ........ z powodu przekroczenia kryterium dochodowego." Dzięki temu omijamy wszczęcie postępowania więc czas się skraca i można od razu robić decyzję na podstawie 155 kpa i tych innych artykułów.voodoo pisze:A jak dobrze zrobić w takim przypadku:
- voodoo
- Inspektor
- Kontakt:
Z tym że wolę na spokojnie przeanalizować zaświadczenie o dochodzie jak i sytuację rodzinną.
Dwa razy już chciałem dać negata ale dojrzałem, że pracodawca przy podawaniu dochodu netto nie odliczył kosztów uzyskania przychodu (a najczęściej u mnie podają kwotę netto właśnie pomniejszoną o k.u.p.) więc takie oświadczenie byłoby strzałem w kolano i dla tej osoby i dla mnie (choć wiadomo, można odkręcić wszystko lecz też jest zabawa).
Dwa razy już chciałem dać negata ale dojrzałem, że pracodawca przy podawaniu dochodu netto nie odliczył kosztów uzyskania przychodu (a najczęściej u mnie podają kwotę netto właśnie pomniejszoną o k.u.p.) więc takie oświadczenie byłoby strzałem w kolano i dla tej osoby i dla mnie (choć wiadomo, można odkręcić wszystko lecz też jest zabawa).
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
voodoo pisze:Z tym że wolę na spokojnie przeanalizować zaświadczenie o dochodzie jak i sytuację rodzinną.
pewnie, mówię oczywiście w przypadkach nie wzbudzających żadnych podejrzeń

Oprócz utrata 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Ustalenie składu rodziny - wspólne zamieszkiwanie rodziców?
Koordynacja
alimenty
Uzyskanie
wypłata
Dziecko urlopowane z domu dziecka. 500 sie nalezy?
nieszczęsny ROPS
Nowa informacja o szkoleniach
Dziecko w wyroku przyz matce, dziecko faktycznie przy ojcu
jak liczycie gospodarstwo w takim wypadku?
uzyskanie dochodu/aneks do umowy
decyzja
Alimenty - dłużnik zmarł w lipcu 2014
Elmerku, Ewlu pomóżcie
PILNE proszę
decyzja na drugie dziecko