Dziecko zamieszkuje z ojcem, nie z matką - jak postępować?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Sylwia5
Praktykant
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
Kontakt:

Dziecko zamieszkuje z ojcem, nie z matką - jak postępować?

Post autor: Sylwia5 »

Hej :)
Rodzice dziecka po rozwodzie. Oboje mają prawo do dziecka, ale sąd przyznał alimenty na rzecz dziecka matce, z którą miała mieszkać dziewczynka. Od marca dziecko mieszka i jest utrzymywane przz ojca. Ten złożył mi wniosek, że on chce otrzymywać 500+ z racji art.4.
Czy ktoś miał taką sytuację i może podpowiedzieć, jak postępować?
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Re: Dziecko zamieszkuje z ojcem, nie z matką - jak postępować?

Post autor: Alalala »

Jakby nie patrzeć to przysługiwanie prawa do św normują 2 przepisy:
1) art. 4 - dziecko musi być na utrzymaniu rodzica + musi z nim zamieszkiwać
2) art. 15 - nad dzieckiem musi być sprawowana opieka

W tej sytuacji matka nad dzieckiem opieki nie sprawuje. Jeśli chodzi o ojca to dziecko prawnie z nim nie zamieszkuje, bo z wypowiedzi rozumiem, że dziecko ma wyrokiem ustalone miejsce zamieszkania przy matce(art. 26 Kodeksu cywilnego i art. 365 kodeksu postępowania cywilnego).
Ja bym zleciła zrobienie wywiadów środowiskowych pracownikom socjalnym, żeby mieć wszystko na papierze i wtedy myślała co dalej.
Sylwia5
Praktykant
Kontakt:

Dziękuję :) @Alalala

A jeżeli w wywiadzie napiszą mi, że dziecko jest z ojcem to co w tedy? Powiadomić gminę matki?
admin.2021
Referent
Zajmuję się: ŚW.
Kontakt:

Post autor: admin.2021 »

Ja miałam podobną. Tylko rodzice byli w trakcie rozwodu i było wydane zabezpieczenie dzieci przy matce. Problem był taki, że ojciec tych dzieci uważa, że dzieci często u niego przebywają i chciał 500+. Zrobiłam wywiad u matki, która złożyła mi wniosek. I pracownik GOPS napisał, że dzieci są z matką. Ja używałam artykułu 22 bo miałam zbieg prawa. A prawo ma osoba, która FAKTYCZNIE SPRAWUJE OPIEKĘ. Z wywiadu wyszło mi że matka ;)
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

"Oboje mają prawo do dziecka, ale sąd przyznał alimenty na rzecz dziecka matce, z którą miała mieszkać dziewczynka. Od marca dziecko mieszka i jest utrzymywane przz ojca. Ten złożył mi wniosek, że on chce otrzymywać 500+ z racji art.4. "
Odmowa mamusi i odmowa tatusiowi do czasu uregulowania sprawy w sądzie co do opieki
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Sylwia5
Praktykant
Kontakt:

tylko teraz jak administracyjnie mam to załatwić.
Tatus jest u nas w gminie, mamusia gdzie indziej i tam pobiera. Jak to załatwić ? normalnie wszczęcie i wywiad oraz pismo do tamtej gminy o zaistniałej sytuacji???
ODPOWIEDZ