dziecko ze stopniem niepełnosprawności - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 06 lut 2019, 15:54

w skład rodziny wchodzi dziecko które w grudniu 2018 r. skończyło 25 lat, uczy się w szkole dla dorosłych i ma ustalony stopień niepełnosprawności. Karta się należy?? jeśli tak to bezterminowo czy na okres trwania orzeczenia, czy się nie należy. Drugie dziecko lat 24 ze tez ustalonym stopniem niepełnosprawności a trzecie w wieku 18 lat i się uczy jeszcze. To jak z przyznawaniem im kart. Rodzice dostają bez problemu.
a123
Stażysta
Od: 24 lip 2017, 14:37
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne, stypendia

Napisano: 07 lut 2019, 9:55

U nas zdarzały się takie sytuacje, że właśnie kobieta złozyła wniosek, bo miała 3 dzieci, wiec rodzicom karta sie należy. Dodatkowo jedno z dzieci ma orzeczenie o niepełnosprawności. Pytała czy w tym wypadku dostanie kartę dla syna, ale z tego co wiem to nie, ponieważ aby przysługiwała dzieciom to musi ich być co najmniej troje i muszą sie uczyć aby dostały kartę, a w przypadku gdy dzieci z tej trójki sie nie uczą już a pomimo tego jeden z synów ma orzeczenie to karta się mu nie należy, bo dzieci nie spełniają kryterium.
katy188
Referent
Od: 25 lip 2017, 14:15
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.

Napisano: 07 lut 2019, 10:18

a123 pisze:w skład rodziny wchodzi dziecko które w grudniu 2018 r. skończyło 25 lat, uczy się w szkole dla dorosłych i ma ustalony stopień niepełnosprawności. Karta się należy?? jeśli tak to bezterminowo czy na okres trwania orzeczenia, czy się nie należy. Drugie dziecko lat 24 ze tez ustalonym stopniem niepełnosprawności a trzecie w wieku 18 lat i się uczy jeszcze. To jak z przyznawaniem im kart. Rodzice dostają bez problemu.
no ale z tego wynika że są dwa niepełnosprawne (a ich okres niepełnosprawności nadal trwa) i jedno uczące jeżeli dobrze zrozumiałem, wiec wg. mnie w takim przypadku KDRy dzieciom też się należą bo jest nadal 3 kwalifikujących się, ale niech ktoś jeszcze się wypowie ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x