Dziewczyna w październiku zdecydowała się na studia, załatwiła zaoczne. Złożyła wniosek o fa w połowie listopada więc jej przyznałam od listopada. Odwołała się bo chce od września. SKO uchyliło moją decyzję i przekazało sprawę do ponownego rozpatrzenia. Wg SKO: "skoro strona przed podjęciem studiów uczyła się w szkole to przysługuje jej także świadczenie za okres od ukończenia szkoły (prawdopodobnie w czerwcu) do podjęcia studiów w szkole wyższej. W takim przypadku moment złożenia wniosku i zaświadczenia o uczęszczaniu do szkoły wyższej nie będzie miał istotnego znaczenia."
Powiedzcie czy tylko ja tego nie rozumiem? Jakby przyszła w styczniu po fa to tez mam jej wyrównać od września? Jak to się ma do art. 18 ust. 1 ustawy o fa?
Dziwna interpretacja SKO
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Dziwna interpretacja SKO
bardzo dziwna. Rozumie, że jej się należy za wrzesień, ale za październik?
Rób dalej swoje. Daj identyczną decyzję.
Rób dalej swoje. Daj identyczną decyzję.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
SKO powołuje się np. na wyrok WSA w Gliwicach z dnia 22.04.2008r.(IV SA/Gl 827/07) oraz WSA w Łodzi z dnia 05.12.2012r. (II SA/Łd 955/12). - "Okoliczność, iż w pewnych okresach roku szkolnego uczeń nie uczęszcza na zajęcia dydaktyczno-wychowawcze nie oznacza automatycznie, iż przestaje się uczyć w szkole". "Przyjęcie przez ustawę okresu oświadczeniowego w wymiarze 365 dni jednoznacznie wskazuje, iż świadczenia z funduszu alimentacyjnego należą się także w okresie letnich, czy zimowych ferii."
Elmer - co do września też mam wątpliwości. Strona we wrześniu była zobowiązana do przedłożenia mi zaświadczenia ze szkoły lub decyzji o przyjęciu na studia bądź oświadczenia o kontynuowaniu nauki. Przyszła i złożyła oświadczenie że nie będzie kontynuować nauki. A pod koniec października zmieniła zdanie i ostatecznie w listopadzie przyszła po fa. Mogłabym w listopadzie przyjąć wniosek na poprzedni okres, konkretnie na świadczenia za 09/2014?
Elmer - co do września też mam wątpliwości. Strona we wrześniu była zobowiązana do przedłożenia mi zaświadczenia ze szkoły lub decyzji o przyjęciu na studia bądź oświadczenia o kontynuowaniu nauki. Przyszła i złożyła oświadczenie że nie będzie kontynuować nauki. A pod koniec października zmieniła zdanie i ostatecznie w listopadzie przyszła po fa. Mogłabym w listopadzie przyjąć wniosek na poprzedni okres, konkretnie na świadczenia za 09/2014?
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
wrzesień - art. 18 ust. 2. We wrześniu to mogłeś ją cmoknąć w tyłek. Zwłaszcza jak ładny
Jak we wniosku (na poprzedni okres) miała zaznaczone, że będzie się uczyć to miała mieć wrzesień przyznany i wypłacony. Ścigać po zaświadczenie mogłaś dopiero teraz w styczniu. I jak podjęła naukę to ma za wrzesień należne. Jak złożyła oświadczenie zmieniające - to jej strata.
Wyroki zacytowane są słuszne, ale pasują jak pięść do oka. Powołuj się dalej na art. 18 ust. 1 i przyznawaj od listopada. Jak SKO mądre niech samo przyznaje.

Jak we wniosku (na poprzedni okres) miała zaznaczone, że będzie się uczyć to miała mieć wrzesień przyznany i wypłacony. Ścigać po zaświadczenie mogłaś dopiero teraz w styczniu. I jak podjęła naukę to ma za wrzesień należne. Jak złożyła oświadczenie zmieniające - to jej strata.
Wyroki zacytowane są słuszne, ale pasują jak pięść do oka. Powołuj się dalej na art. 18 ust. 1 i przyznawaj od listopada. Jak SKO mądre niech samo przyznaje.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dzięki Elmer
Oprócz Dziwna interpretacja SKO - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
do kogo mam to zanieść
tekst jednolity
raty a informacja od komornika ze nie płacił
zaokrąglamy odsetki w tytułach ?
Elmer pomóż
Elmer zerknik prosze jakie mam mieć zaświadczenia?
21
art.68 ustawy o świadczeniach
nie znany pobyt dłużnika
nowy wzór tytułów
infor. od ks o wpłacie
co dalej...
upomnienia sygnity
Raty a wpłata komornika
big
INFORMACJA DO TW JAKI nr