Dziwna odpowiedź z innego OPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 sty 2022, 12:52

Wystąpiłem z wnioskiem o przeprowadzenie wywiadu u osoby przebywającej w szpitalu - szpital zlokalizowany w innej gminie, powiecie a nawet województwie.
Pani zadzwoniła do mnie i powiedziała mi że nie przeprowadzi wywiadu ponieważ obowiązuje "ustawa covidowa" i wywiady można sporządzać przez telefon i ja mam sobie zadzwonić i sam przeprowadzić wywiad.
Ja stoję na stanowisku że jako pracownik socjalny jestem uprawniony do przeprowadzania wywiadów tylko na terenie działania mojego OPS.
Nie mogę wydzwaniać po całej Polsce i przeprowadzać sobie wywiadów z kim mi się spodoba.
Proszę o Wasze opinie na powyższe zdarzenie.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam wszystkich pracowników socjalnych w tych ciężkich dla nas czasach czasach.
Stefan
Stefan
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 13:15
Zajmuję się: PS

Napisano: 19 sty 2022, 13:34

Zgadzam się z Tobą.
Joana
Praktykant
Od: 20 lut 2020, 15:02
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 19 sty 2022, 13:42

Jeżeli chodzi o wywiad, to prośba powinna byc przekazana do OPS na którego terenie jest szpital, czyli tak jak Pan zrobił. Tamten OPS może sam przeprowadzić wywiad przez tel. z tą osobą lub wystąpić do szpitala o wywiad jeśli ten posiada pracownika socjalnego i muszą zebrać do wywiadu stosowne dokumenty.
Iza.dps
iza.dps
Praktykant
Od: 22 paź 2019, 13:27
Zajmuję się: Pracuje w DPS sekcja ds. DPS i OW

Napisano: 19 sty 2022, 13:43

Oczywiście masz rację. Ustawa covidowa wprowadziła wprawdzie możliwość telefonicznego ustalenia sytuacji danej osoby dla potrzeb pomocy społecznej, ale nie zniosła przecież właściwości miejscowej organów i nie wprowadziła żadnych nowości ani dowolności w kwestii! Skoro określona osoba mieszka/przebywa na terenie innej gminy, to wywiad albo telefoniczne zebranie wymaganych informacji w dalszym ciągu przeprowadza pracownik organu właściwego, jak to było w czasie przed zarazą.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x