Witam.
Proszę o pomoc. Od niedawna (drugi raz) robię zbiór centralny. Niestety porównując kwotę wyliczoną przez POMOST z sprawozdaniami finansowymi wyszła ogromna różnica (przekroczy dopuszczalny próg %). Zrobiłam raporty w pomoście i ogólnie DPS,Zasiłki, składki są porównywalne. Natomiast usługi opiekuńcze różnią b. dużą kwotą. nie wiem właściwie co powinnam wliczać jako świadczenie z usług opiekuńczych? (pomost liczy do zbiorów kwoty z decyzji? np. 15 zł za godzinę razy ilość godzin? a co jeżeli ktoś jest zwolniony z odpłatności?) Spotkałam się z opinią, że powinno się brać wynagrodzenia opiekunek jako koszty usług, ale nie pasuje mi to, bo przecież pomost nie wie ile zarabiaja i nie może wliczyć tego do ZC. Proszę o podpowiedź. Może ja robię coś źle przez cały rok z tymi usługami? I pomost nie widzi tych godzin? Wprowadzam decyzję dla danej osoby z harmonogramem a dodatkowo po każdym miesiącu w dokumentach rozliczeniowych wprowadzam ilość świadczeń i koszt dla każdej osoby. Jak Wy to robicie?