Dzowniłam dziś do Krus... - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 22 lip 2014, 13:09

...i powiedzieli mi ze rolnicy którym przyznalismy świadczenia ZDO od lipca 2013 r. pobierajacy w tym okresie wyrównawczym czyli do 14 maja 2014 ale i biezącym zasiłki chorobowe, a deklarujacy ze zaprzestali pracy w gospodarstwie...itd., beda zasiłki zwracac za okresy pobrania, a krus ich na podstawie mojej decyzji wyrejestruje i odd opłacone skladki.

MOJE PYTANIE JEST TAKIE czy informujecie w chwili obecnej rolników o tym zeby poszli z decyzjami do krusu? Ja coprawda kazdego z osobna uczulałam zeby sie zastanowili nad składaniem wniosku bo krus moze sie upomniec o swoje ale nikt nie słuchał :(
julk@

Napisano: 22 lip 2014, 13:32

Każdy rolnik został przeze mnie pouczony, że w jego gestii jest poinformowanie w KRUS, że u nas złożył oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego. Powiedziałam, że "powinien" a nie "musi" zgłosić w KRUS o wszelkich zmianach. Rolnik został uświadomiony przeze mnie o wszystkim, teraz od niego zależy co z tym zrobi... a ja mogę być spokojna
Passionnee

Napisano: 22 lip 2014, 13:33

ja nie dzwonie do KRUS, nie czuje takiej potrzeby, dopóki KRUS nie wystapi z oficjalnym pismem nic nie robie z rolnikami, którym płacę zasiłek dla opiekuna. A co do rolników to w ich interesie jest załatwić sprawe z KRUSem a nie w Naszym.
Podpisali oświadczenie, to już ich problem.
nika41
Stażysta
Od: 08 kwie 2014, 10:22
Zajmuję się:

Napisano: 22 lip 2014, 13:46

Ja uczulałam ludzi zeby zastanowiuli sie powaznie nad tym oswiadczeniem poniewaz niewiadomo jakie ono moze miec konsekwencje w przyszłości. Ale wiem ze gromada zaraz sie zleci tu do mnie.
julk@

Napisano: 22 lip 2014, 13:54

a jak robicie z ubezpieczonymi dobrowolnie jako domownik? informujecie KRUS?

nie zamierzam wychodzić z inicjatywa i informować krusu o tym ze rolnicy obowiązkowo ubezpieczeni pobierają zdo (choć w niektórych przypadkach przydałoby się bo to niezłe cwaniaki) czekam na ruch KRUSU
nora

Napisano: 22 lip 2014, 13:58

ale my nie musimy krusu informowac oni dostali komunikat na swoja strone ze mają sie upominac o pieniądze za pobrane chorobowe od opiekunów i ich wyrejestrowywac mam z reszta info. z naszego urzedu wojewódzkiego ze taki komunikat jest na stronie krusu.
julk@

Napisano: 22 lip 2014, 14:01

Mnie tak ZDO nie przeraża bo mam tylko jednego rolnika. Gorzej sprawa wygląda z osobami pobierającymi ŚP. Mam matki - współwłaścicielki gospodarstw, którym wypłacałam i wypłacam ŚP i które podlegają obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS. Bodajże w zeszłym roku jedna Pani chciała zrezygnować z takiego ubezpieczenia, ale w KRUS-ie usłyszała, że absolutnie nie ma takiej możliwości. A teraz chcą tych ludzi wyrejestrowywać. Już gorszego krętactwa to nie mogli wymyślić... Ręce opadają :(
asz

Napisano: 22 lip 2014, 14:02

"Ja uczulałam ludzi zeby zastanowiuli sie powaznie nad tym oswiadczeniem poniewaz niewiadomo jakie ono moze miec konsekwencje w przyszłości. Ale wiem ze gromada zaraz sie zleci tu do mnie"
Jak to nie wiadomo jakie konsekwencje? Jak wół krus napisał jakie ma to konsekwencje jeśli chodzi o ubezpieczenie w krus na podstawie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników. Czego tu ci jeszcze k... nie wiadomo?
Ileż jeszcze tego bezmyślnego bełkotu tu będziecie produkować?
malik

Napisano: 22 lip 2014, 14:05

malik nie gorączkuj się tak. Zauważ że komunikat KRUS-u pojawił się w lipcu a rolnicy wnioski o ZDO składali w maju. Troszeczkę kultury
asz

Napisano: 22 lip 2014, 14:06

Jakich ludzi chcą wyrejestrowywać? Co znowu nieuku bredzisz? Art. 17b śr dotyczy tylko nowych osób ubiegających się o śp szo po 14 maja 14 r. Osoby które na starych zasadach otrzymały sp szo zadnych oswiadczen o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa/wykonywania w nim pracy nie musza skladac bo nie ma zadnego przepisu o weryfikacji praw nabytych. Ogrnij się zanim zaczniesz brednie wypisywać i popisywac się brakiem kompetencji
malik

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x