...i powiedzieli mi ze rolnicy którym przyznalismy świadczenia ZDO od lipca 2013 r. pobierajacy w tym okresie wyrównawczym czyli do 14 maja 2014 ale i biezącym zasiłki chorobowe, a deklarujacy ze zaprzestali pracy w gospodarstwie...itd., beda zasiłki zwracac za okresy pobrania, a krus ich na podstawie mojej decyzji wyrejestruje i odd opłacone skladki.
MOJE PYTANIE JEST TAKIE czy informujecie w chwili obecnej rolników o tym zeby poszli z decyzjami do krusu? Ja coprawda kazdego z osobna uczulałam zeby sie zastanowili nad składaniem wniosku bo krus moze sie upomniec o swoje ale nikt nie słuchał
Każdy rolnik został przeze mnie pouczony, że w jego gestii jest poinformowanie w KRUS, że u nas złożył oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego. Powiedziałam, że "powinien" a nie "musi" zgłosić w KRUS o wszelkich zmianach. Rolnik został uświadomiony przeze mnie o wszystkim, teraz od niego zależy co z tym zrobi... a ja mogę być spokojna
ja nie dzwonie do KRUS, nie czuje takiej potrzeby, dopóki KRUS nie wystapi z oficjalnym pismem nic nie robie z rolnikami, którym płacę zasiłek dla opiekuna. A co do rolników to w ich interesie jest załatwić sprawe z KRUSem a nie w Naszym.
Podpisali oświadczenie, to już ich problem.
Ja uczulałam ludzi zeby zastanowiuli sie powaznie nad tym oswiadczeniem poniewaz niewiadomo jakie ono moze miec konsekwencje w przyszłości. Ale wiem ze gromada zaraz sie zleci tu do mnie.
a jak robicie z ubezpieczonymi dobrowolnie jako domownik? informujecie KRUS?
nie zamierzam wychodzić z inicjatywa i informować krusu o tym ze rolnicy obowiązkowo ubezpieczeni pobierają zdo (choć w niektórych przypadkach przydałoby się bo to niezłe cwaniaki) czekam na ruch KRUSU
ale my nie musimy krusu informowac oni dostali komunikat na swoja strone ze mają sie upominac o pieniądze za pobrane chorobowe od opiekunów i ich wyrejestrowywac mam z reszta info. z naszego urzedu wojewódzkiego ze taki komunikat jest na stronie krusu.
Mnie tak ZDO nie przeraża bo mam tylko jednego rolnika. Gorzej sprawa wygląda z osobami pobierającymi ŚP. Mam matki - współwłaścicielki gospodarstw, którym wypłacałam i wypłacam ŚP i które podlegają obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS. Bodajże w zeszłym roku jedna Pani chciała zrezygnować z takiego ubezpieczenia, ale w KRUS-ie usłyszała, że absolutnie nie ma takiej możliwości. A teraz chcą tych ludzi wyrejestrowywać. Już gorszego krętactwa to nie mogli wymyślić... Ręce opadają
"Ja uczulałam ludzi zeby zastanowiuli sie powaznie nad tym oswiadczeniem poniewaz niewiadomo jakie ono moze miec konsekwencje w przyszłości. Ale wiem ze gromada zaraz sie zleci tu do mnie"
Jak to nie wiadomo jakie konsekwencje? Jak wół krus napisał jakie ma to konsekwencje jeśli chodzi o ubezpieczenie w krus na podstawie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników. Czego tu ci jeszcze k... nie wiadomo?
Ileż jeszcze tego bezmyślnego bełkotu tu będziecie produkować?
Jakich ludzi chcą wyrejestrowywać? Co znowu nieuku bredzisz? Art. 17b śr dotyczy tylko nowych osób ubiegających się o śp szo po 14 maja 14 r. Osoby które na starych zasadach otrzymały sp szo zadnych oswiadczen o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa/wykonywania w nim pracy nie musza skladac bo nie ma zadnego przepisu o weryfikacji praw nabytych. Ogrnij się zanim zaczniesz brednie wypisywać i popisywac się brakiem kompetencji