Dzowniłam dziś do Krus... - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 22 lip 2014, 14:08

widzę że xyz, xyzz czy jak ci tam zmienił nazwę...
asz

Napisano: 22 lip 2014, 14:11

ja każdemu rolnikowi podpowiedziałam, żeby w swojej sprawie udał się do KRUS-u i tam przedstawił dokładnie o co chodzi, KRUS im wszystko wyjaśnił, więc rolnicy wrócili do mnie i z pełną świadomością i odpowiedzialnością złożyli wniosek o ZDO
Passionnee

Napisano: 22 lip 2014, 14:13

A poza tym, jakbyś nie zauważył/a, to nie napisałam, że osoby pobierające ŚP będzie KRUS wyrejestrowywał wstecz. Ale może nie jasno się wyraziłam. Przepraszam serdecznie ;)
asz

Napisano: 22 lip 2014, 14:48

Malik człowieku idz sobie przepisz leki skoro juz poprzednie ci sie skończyły i nie uruchamiaj sie i moze sam sie nie tyle doucz co doinformuj zamin zaczniej sie tu niezdrowo podniecać i rzucac. i prosze nie uruchamiac sie na moim wontku bo ja chce sie w kulturalny i grzeczny sposób dowiedziec co normalni ludzie myslą na w/w temat a ty człowieku zaśmiecasz strone.
julk@

Napisano: 22 lip 2014, 15:16

Na twoim WONTKU? A co to jest WONTEK?
Chyba już nie mam żadnych pytań i komentarzy na temat twoich "kompetencji"
malik

Napisano: 22 lip 2014, 15:33

malik pisze:Na twoim WONTKU? A co to jest WONTEK?
Chyba już nie mam żadnych pytań i komentarzy na temat twoich "kompetencji"
niech twój psychiatra wyjasni ci kwestie problematyczne w interesujacym cie zakresie. Nikt na to forum nie wchodzi po to zeby oceniac cudze kompetencje tylko zeby sobie pomagac w szeroko rozumianym znaczeniu słowa pomagac- przynajmnie ja tak to odbieram. Idz wymądrzaj sie do swoich przełozonych musza cie strasznie nisko cenic skoro tak sie tu chcesz wybic.
julk@

Napisano: 22 lip 2014, 15:37

A wracając do tematu- w zwiazku z komunikatem dostepnym na stronie krusu prosze o info. jesli cos zacznie sie u Was dziac- ( chodzi mi głównie o koniecznośc wyrejestrowania i zwrotu pieniędzy z z. chorobowych).
julk@

Napisano: 22 lip 2014, 15:45

Jestem matką rolniczką i powiem tak w maju KRUS miał inne stanowisko w sprawie oświadczeń i świadczeń opiekuńczych - przed podpisaniem oświadczenia informowałam się w oddziale KRUS i było na tak. Od m-ca lipca po ukazaniu się komunikatu wszystko w KRUS w sprawie świadczeń się zmieniło, o to co się dowiedziałam: samo podpisanie oświadczenia o zaprzestaniu lub o nie pracowaniu w ośrodkach powinno być zgłoszone przez rolnika do KRUS, bo w ten sposób zachodzi niezgodność, że jest się ubezpieczonym w KRUS, jako się pracuje, a w innej instytucji ubiega się o świadczenie, że się nie pracuje. Na tą okoliczność KRUS chce od rolnika oświadczenia napisanego na ich druku o tym zaprzestaniu i jeszcze innych dokumentów według swoich przepisów, ale i to nie jest wystarczające chcą decyzję ośrodka w sprawie tych świadczeń. A już szczególnie interesuje ich ten okres po uchwale NSA, czyli ci rolnicy co mieli wcześniej przyznane świadczenia po 30 lipca 2013r. i jeżeli złożyli oświadczenia o nie pracowaniu w gospodarstwach to skoro KRUS ma tak zaostrzone wymagania i taką chęć sprawdzania, to co ich obchodzi sprawa praw nabytych przy świadczeniach. Te sprawy ubezpieczeń przed wydaniem komunikatu powinny być odgórnie umorzone i to byłoby jedynie właściwe rozwiązanie
Gość

Napisano: 22 lip 2014, 15:51

do matki roliniczk- pani jako matka rolniczka ubiegała sie o zasiłek dla opiekuna czy o swiadczenie pielęgnacyjne?
mok

Napisano: 22 lip 2014, 18:33

O zdo od lipca 2013 do kwietnia 2014 a o świadczenie od maja 2014r. Po rozmowach z KRUS sama nie wiem czy oni nie wymagają od nas za wiele dokumentów, np. ode mnie chcą też decyzję odmowną na przyznanie ś.p. od lipca 2013r. również jakieś mają być oświadczenia od współwłaścicieli. W ustawie o ubezpieczeniu społecznym rolników też nie mogę znaleźć przepisów które by mi wyjaśniły co ja mam przedstawić w KRUS na tą okoliczność zaprzestania, bo jak nie ma jasnych przepisów to czy ja muszę się zgadzać i donosić dokumenty które dotyczą moich prywatnych spraw. Skoro się zgłaszam po zapoznaniu się z komunikatem to dlaczego nie wystarczy im moje oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gosp. po co im te decyzje ośrodków , które czytają zaangażowaniem co jest krępujące.
Gość

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x