Składka zdrowotna ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 lip 2014, 15:03

Wnuczka złożyła wniosek o ZDO 25.06. do tej pory ubezpieczenie zdrowotne miała przy matce. Od kiedy opłacać jej składkę na ubezpieczenie zdrowotne?
Maryśka

Napisano: 24 lip 2014, 11:19

mam podobny problem: wniosek o ZDO złożony 15 lipca, do dnia 14 strona zarejestrowana W PUP (podelgała ubez. zdrowot. z środków publicznych). rozumiem, że skoro nie upłynęło 30 dni od chwili ustania obow. ubezp. zdrowot. nie zgłaszać za lipiec do ubezp.?? bo z kolei z ustawy o swiadczeniach opieki zdrowotnej wynika, ze składki nie oplaca sie jezeli istnieje tytuł do ubezp., ale do dnia 14 lipca rejestracja, wiec od dnia 15 lipca powstaje nowy tytul do ubezp. - te swiadczenia nie nakladaja sie zatem.. inna kwestia, ze skład. jest miesieczna i niepodzielna, co robicie ??? dzwonilam juz do 3 osrodkow i kazdy zglaszal od maja, pozniej PUP wyrejestrowywal ponoc..
Pati Ka

Napisano: 24 lip 2014, 11:31

W przypadki ZDO składka za maj jest podzielna, my robimy tak że ubezpieczamy od maja a pup wyrejestrowuje i robi korekty
Mańka86

Napisano: 24 lip 2014, 11:59

No wlasnie balam sie, ze skoro mam juz informacje z PUP, ze była składka powinnam zgłosic 30 dni po wyrejestrowaniu, zgubil mnie art. 24 ZDO. Dziekuje :D
Pati Ka

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x