Hej, powiedzcie mi jak to u was wygląda, od kiedy w MOPSach obowiązkowo e doręczenia? od 01.2024 czy od 2029? jak to technicznie wygląda może ktoś ma już bez EZD
Jeśli nie ma EZD czy jest możliwość prowadzenia e-doreczeń? Czy jest to wymóg konieczny ? Może jest ktoś zorientowany w temacie, czy bez EZD da się prowadzić e-doręczenia i jak to ogarnąć. Ewentualnie namiary na firmę, która zajmuje się EZD i jest solidna ?
Jest możliwość wprowadzenia e-doręczeń bez EZD. Natomiast z informacji, które można wyczytać to i tak w późniejszym terminie urzędy będą musiały wprowadzić EZD.
"W projekcie przewidziano szereg zmian w różnych ustawach. Z punktu widzenia jednostek samorządu terytorialnego novum jest wprowadzenie w art. 6 ustawy o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach obowiązku wdrożenia i stosowania elektronicznego zarządzania dokumentacją (zgodnie z przepisem przejściowym przepis miał zastosowanie od 1 stycznia 2026 r.)."
Bedzie dostępny darmowy EZD RP ale jeszcze nie jest dostępny, o czym można poczytać w linku co dałem wyżej. Na chwilę obecną darmowy EZD do którego można uzyskać dostęp to EZD PUW https://ezd.gov.pl/www/index , który później zostanie zastąpiony EZD RP. Co do komercyjnych wersji nie będę się wypowiadał ale jest możliwość zakupu.
w ramach EZD proszę spróbować z el-Dokiem Zeto Lublin, przy takiej małej ilości licencji są to niewielkie kwoty jeżeli chodzi o zakup i uruchomienie systemu. EZD Rp ma przesunięte terminy i nie wiadomo kiedy dokładnie to wszystko ruszy. Na pewno nie przez najbliższe dwa lata.
Ja byłam na szkoleniu z e-doręczeń z moją panią sekretarz i tam była mowa, iż gopsy należy traktować jako zakłady budżetowe i mamy wdrożyć e-doręczenia do 01.01.2025.
I teraz już nie wiem co mam robić.
Ja byłam na szkoleniu z e-doręczeń z moją panią sekretarz i tam była mowa, iż gopsy należy traktować jako zakłady budżetowe i mamy wdrożyć e-doręczenia do 01.01.2025.
pozostaje czekać,
sygnity przygotowało moduł edoręczeń w Pomoscie może już ktoś z Was go wprowadził????
OPSy to nie są zakłady budżetowe!
Moim zdaniem są to jednostki budżetowe obsługujące organy władzy publicznej zatem doręczenia od 10.12.23