e-doręczenia a dostarczenie decyzji z FA do komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 09 sty 2025, 14:50

Wydałam decyzję przyznającą FA - trzeci egzemplarz wydany został do komornika. W jaki sposób mam ją przesłać komornikowi? Tradycyjnie drogą pocztową? Jak mają się do tego e-doręczenia? :roll:
viena19
Referent
Od: 19 maja 2021, 8:23
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 10 sty 2025, 8:26

bialymis20
Stażysta
Od: 15 lis 2018, 14:42
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny

Napisano: 13 sty 2025, 12:51

Moje decyzje wysyłam pocztą tradycyjną. Ostatnio komornik mi odpisał na skrzynkę od e-doręczeń, że przyłącza nas do egzekucji i jednocześnie dał dopisek, że zgodnie z Rozp. Ministra Sprawiedliwości z dnia 1.12.2023 r. komornicy mogą dokonywać doręczeń elektronicznych . Komunikacja z komornikiem tą metodą ma charakter jednostronny. Pisma wysłane do komornika na adres e-doręczeń nie wywołują skutków prawnych.
Agnieszka62
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 11:11
Zajmuję się: FA/ŚW/ŚR

Napisano: 14 sty 2025, 9:15

A miał może ktoś szkolenie aktualne na ten temat i się podzieli informacją czy my mamy do instytucji wysyłać przez e- doręczenia. Ja póki co wysyłam pocztą tradycyjną.
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2025, 16:34

a jakąś podstawę prawną komornik podał?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2025, 8:21

Art. 7. 1. Wpis adresu do doręczeń elektronicznych do bazy adresów elektronicznych jest równoznaczny z żądaniem doręczania korespondencji przez podmioty publiczne na ten adres.
2. Podmiot występujący o:
1) utworzenie adresu do doręczeń elektronicznych powiązanego z publiczną usługą rejestrowanego doręczenia elektronicznego lub
2) wpis adresu do doręczeń elektronicznych powiązanego z publiczną usługą rejestrowanego doręczenia elektronicznego albo z kwalifikowaną usługą rejestrowanego doręczenia elektronicznego do bazy adresów elektronicznych
- jest informowany o skutkach prawnych wpisu adresu do doręczeń elektronicznych do bazy adresów elektronicznych, w tym o prawach i obowiązkach z niego wynikających, a w przypadku wystąpienia o utworzenie adresu do doręczeń elektronicznych powiązanego z publiczną usługą rejestrowanego doręczenia elektronicznego - także o zasadach zarządzania skrzynką doręczeń oraz o prawach i obowiązkach posiadacza skrzynki doręczeń.

Ja tu nie widzę chyba, że przepis szczególny stanowi inaczej. Ja nie widzę też wyjątków w rozdziale 8 ustawy tj. przepisach przejściowych.

Jest co prawda art.155 ust. 7 Sądy i trybunały, komornicy, prokuratura, organy ścigania i Służba Więzienna są obowiązane stosować przepisy ustawy w zakresie doręczania korespondencji z wykorzystaniem publicznej usługi rejestrowanego doręczenia elektronicznego lub publicznej usługi hybrydowej od dnia 1 października 2029 r.

Nie musieli zakładać e-doręczeń ale skoro założyli to muszą zgodnie z art.7
Ostatnio zmieniony 15 sty 2025, 8:28 przez Szarak, łącznie zmieniany 2 razy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 15 sty 2025, 8:26

zgadza się, dlatego jestem ciekawy z czego te "życzenie" komornika wynika
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2025, 8:37

Nawet jeżeli to co mówi rozporządzenie ? (które już pomijam jest aktem niższej rangi). Rozporządzenie w sprawie określenia terminów i zakresów spraw, w których komornicy sądowi mogą dokonywać doręczeń na adres do doręczeń elektronicznych wpisany do bazy adresów elektronicznych, albo za pokwitowaniem przez operatora wyznaczonego w ramach publicznej usługi hybrydowej. Czy tu jest napisane rozporządzenie w sprawie doręczenia pism do komornika ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 15 sty 2025, 9:28

Mam wydaną decyzję o przyznaniu świadczenia z fa. Czy zatem do komornika wysyłam wniosek o przyłączenie się do postępowania (wraz z decyzją i harmonogramem) pocztą tradycyjną? Jak robicie?
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2025, 9:38

ja wysyłam e-doręczenieami
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się: