egzekucja - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 lis 2012, 14:34

Gdzie w ustawie o wspieraniu rodziny i pieczy zstępczej jest zapis ,że opłaty rodziców biologicznych podlegają ściągnięciu w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, bo muszę wystawić tytuł i coś nie mogę znależć podstawy. Może ktoś pomoże?
~kara

Napisano: 17 lis 2012, 0:23

w ustawie o pieczy nie ma - ja podaję ustawę o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej i ustawę o postępowaniu egzekucyjnym w administracji
~Ade

Napisano: 20 lis 2012, 12:10

czy ktoś zastanawiał się czy w przypadku zaległości dot. opłaty rodziców biologicznych należy prowadzić egzekucję administracyjną, w ustawie nie ma zapisu dot. egzekucji tylko jest zapis o przekazaniu informacji o zaległościach w opłatach do biura informacji gospodarczej art. 193 ust.8. Szukałam wyjaśnień i wyszukałam coś takiego \"wszelkie ciężary nakładane na tle regulacji prawa publicznego muszą wprost, jednoznacznie wynikać z przepisów prawa tj. ustawie\".
Moje zdanie laika w materii prawa jest takie , że nie można prowadzić egzekucji administracyjnej bo ustawa nie daje uprawnień do tej czynności tylko pozostaje informacja do BIK o dłużniku. Może się mylę ,jak ktoś ma interpretację inna proszę się nią podzielić.
~Ala

Napisano: 21 lis 2012, 21:49

tylko sprawy z 2012 r. - art. 2 par. 1 pkt 1a /Dz/ U/ z 2012 r. poz.1015/, art. 60 pkt 8 / Dz. U. z 2009 r. Nr 157 poz. 1240 i ustawa o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej
proszę wszystkich o interpretację!
~Ade

Napisano: 21 lis 2012, 22:03

po jakim czasie zalegania w spłacie należy zgłosić dłuznia do BIK
~hana

Napisano: 23 lis 2012, 21:24

art. 193 ust. 8 ustawa o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej
po 12 miesiącach
~Ade

Napisano: 05 gru 2012, 11:41

Jeszcze nie wystawiałam tytułu na odpłatnośc z nowej ustawy, ale ja dam art. 66 ustawy o finansach publicznych.
~mariak

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x