jednorazowa pomoc dla pełnoletniego - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 lis 2012, 16:20

Zwracam się z zapytaniem odnośnie sytuacji, która u mnie nie budzi wątpliwości jednak inny PCPR ma odmienne zdanie. Otóż rodzina zastępcza \"z porozumienia\" - przebywająca na terenie innego powiatu (wcześniej nasza) zwróciła się z wnioskiem o jednorazową pomoc na przyjęcie dziecka do rodziny. Owy PCPR pyta nas o zgodę (my zwracamy koszty na mocy porozumienia). Wszystko byłoby ok jednak chłopiec w dniu złożenia wniosku był już pełnoletni. Czy zasadnym jest przyznanie takiego świadczenia na pełnoletniego wychowanka?
~m.

Napisano: 14 lis 2012, 20:40

nie, gdy wychowanek jest pełnoletni w momencie złożenia wniosku to nie ma rodziny zastpczej u nas przyznajemy taka pomoc na samym począku tz. kiedy dziecko jest umieszczane w rodzinie zastępczej.
~deda

Napisano: 15 lis 2012, 12:42

No właśnie! A owy PCPR kłóci się z nami, że nie mamy racji
~m.

Napisano: 15 lis 2012, 14:24

no chyba że do rodziny zastępczej trafił chwilę przed pełnoletnoscią i pozostał w dotychczasowej rodzinie zastępczej do czasu zakończonia nauki. to może wtedy tak.. a co za różnica dziecko czy pełnoletni - nie ma potrzeb? ale nie jestem pewna, trzeba dobrze poczytać przemądrą naszą ustawę
~Dora

Napisano: 16 lis 2012, 8:33

jest różnica, bo taka pomoc przyznajemy na dziecko, dla mnie musi być dzieckiem, a więc do 18
~deda

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x