ekwiwalent za odzież - problem

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
Majk_90
Stażysta
Zajmuję się: Główny Księgowy GOPS
Kontakt:

ekwiwalent za odzież - problem

Post autor: Majk_90 »

OPS wypłaca z góry ekwiwalent za pranie i używanie odzieży własnej na koniec IV kw w zależności od odzieży np. buty raz na rok, kurtka raz na 3 lata itd. (nie wiem czy dobrze podałem okresy nie to jest istotne). Pracownik otrzymał ekwiwalent w grudniu 2021 roku powiedzmy na tą kurtkę 300 zł na 3 lata. W wrześniu 2022 roku zwalnia się. Potrącamy z wynagrodzenia kwotę zwrotu wypłaty ekwiwalentu - proporcjonalną do niewykorzystanego ekwiwalentu. Jak to księgować? Jest to wydatek poniesiony w 2021, jeśli zaliczę to na zmniejszenie wydatków bieżących to mi wyjdzie że mam wykonanie na "minusie". Odprowadzamy to jak dochody? Jeśli tak to na jakim paragrafie dochodów trzeba to ująć?
Marcin Paciej
Stażysta
Zajmuję się: OPS- Kadry, Płace, Księgowość
Kontakt:

Re: ekwiwalent za odzież - problem

Post autor: Marcin Paciej »

a na podstawie jakiego dokumentu chcesz mu potrącić z wynagrodzenia? Jeżeli są zapisy w regulaminie, że kwota wypłacona zostaje przeliczona proporcjonalnie i pracownik ma obowiązek zwrócić to powinien sam wpłacić różnicę lub wyrazić na piśmie zgodę na potrącenia, w innym przypadku nie możesz dokonywać potrąceń z wynagrodzenia. Wydatki pomniejszamy jeżeli dotyczą roku bieżącego, jeżeli ubiegły to trzeba traktować w mojej ocenie jako dochód.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

Też bym się dwa razy zastanowiła czy w ogóle w regulaminie powinno być o potrąceniu, jeśli ktoś się zwolnił. Dostał 300 zł na kurtkę, kupił ją sobie, a że nie "zużył jej" do końca to trudno;) Natomiast jeśli w regulaminie nie jest napisane nic o potrąceniu/zwrocie ekwiwalentu, to nie widzę powodu, żeby mu odliczać.
Majk_90
Stażysta
Kontakt:

Marcin Paciej pisze:a na podstawie jakiego dokumentu chcesz mu potrącić z wynagrodzenia? Jeżeli są zapisy w regulaminie, że kwota wypłacona zostaje przeliczona proporcjonalnie i pracownik ma obowiązek zwrócić to powinien sam wpłacić różnicę lub wyrazić na piśmie zgodę na potrącenia, w innym przypadku nie możesz dokonywać potrąceń z wynagrodzenia. Wydatki pomniejszamy jeżeli dotyczą roku bieżącego, jeżeli ubiegły to trzeba traktować w mojej ocenie jako dochód.
- Kadrowa przygotowuje listę płac i dostałem od niej informację że będzie potrącenie - zakładam że zna się na swojej pracy i wszelkie potrącenia itp. wie że muszą się odbywać zgodnie z przepisami. Ja z kolei jako odpowiedzialny za księgowanie dopytuje o kwestię księgowania tego potrącenia - jeśli na dochody to na dochody. Dziękuję za informacje ;)
Marcin Paciej
Stażysta
Zajmuję się: OPS- Kadry, Płace, Księgowość
Kontakt:

Post autor: Marcin Paciej »

Majk_90 pisze:
Marcin Paciej pisze:a na podstawie jakiego dokumentu chcesz mu potrącić z wynagrodzenia? Jeżeli są zapisy w regulaminie, że kwota wypłacona zostaje przeliczona proporcjonalnie i pracownik ma obowiązek zwrócić to powinien sam wpłacić różnicę lub wyrazić na piśmie zgodę na potrącenia, w innym przypadku nie możesz dokonywać potrąceń z wynagrodzenia. Wydatki pomniejszamy jeżeli dotyczą roku bieżącego, jeżeli ubiegły to trzeba traktować w mojej ocenie jako dochód.
- Kadrowa przygotowuje listę płac i dostałem od niej informację że będzie potrącenie - zakładam że zna się na swojej pracy i wszelkie potrącenia itp. wie że muszą się odbywać zgodnie z przepisami. Ja z kolei jako odpowiedzialny za księgowanie dopytuje o kwestię księgowania tego potrącenia - jeśli na dochody to na dochody. Dziękuję za informacje ;)
dla mnie to trochę śliski temat, trzeba by zweryfikować zapisy regulaminu używania odzieży, żeby potem pracownik nie wystąpił o wypłatę potrąconej kwoty, bo to dopiero będzie skomplikowane..., jeżeli jest możliwość przesłać regulamin to mogę zerknąć...
Majk_90
Stażysta
Kontakt:

"post zmieniony"
Ostatnio zmieniony 11 sie 2022, 10:27 przez Majk_90, łącznie zmieniany 1 raz.
Majk_90
Stażysta
Kontakt:

Marcin Paciej pisze: 10 sie 2022, 12:54
Majk_90 pisze:
dla mnie to trochę śliski temat, trzeba by zweryfikować zapisy regulaminu używania odzieży, żeby potem pracownik nie wystąpił o wypłatę potrąconej kwoty, bo to dopiero będzie skomplikowane..., jeżeli jest możliwość przesłać regulamin to mogę zerknąć...
dzięki za pomoc - wszystko się wyjaśniło - już wiemy jak to ogarnąć ;) Mamy i oświadczenie pracownika, i zapis w regulaminie i zwrot na dochody przeksięgujemy
ODPOWIEDZ