Elmer, Ewalu i inni - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 03 cze 2015, 8:19

Elmer, a jak to zmienić na liście wypłat w programie sygnity bo nie ma tam możliwości edycji na liście wypłat? Jest na to jakiś przepis, który mówi, że zmieniam tylko osobę na liście wypłat?

"Postautor: Alinka » 03 cze 2015, 8:07
Co zrobić w sytuacji, kiedy matka pobierała zasiłek pielęgnacyjny na córkę pełnoletnią, a w dniu 15.04.2015 r. babcia tej dziewczynki została ustanowiona opiekunem prawnym wnuczki? Informację o tym, że babcia została ustanowiona opiekunem prawnym uzyskaliśmy dopiero 22.05.2015 r. Zasiłek pielęgnacyjny wypłacono matce dziewczynki za m-c kwiecień i maj 2015 r. Co należy zrobić w tej sytuacji? Jak to zrobić w programie sygnity? Zapomniałam dodać, że wnuczka babci jest pełnoletnia i posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności wydanym na stałe.

Odp "Elmer:
kawa
zmiana na liście wypłat - ma figurować babcia
ciastko"
Alinka

Napisano: 03 cze 2015, 8:22

zasiłek pielęgnacyjne jest świadczeniem osoby niepełnosprawnej .. w tym przypadku zmienia się przedstawiciel ustawowy na opiekuna prawnego .. zmiany na liście wypłat raczej nie zrobisz ..
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2015, 8:23

Ewalu, to jak ja mam to technicznie wszystko zrobić? Pomóż
Alinka

Napisano: 03 cze 2015, 8:24

Alinka pisze:Ewalu, to jak ja mam to technicznie wszystko zrobić? Pomóż
nie bardzo mam pomysł .. może niech babcia poda swój nr konta - bo może .. czy w gotówce płacisz ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2015, 8:27

Na konto przelewamy zasiłek. A czy byłaby jakaś przeszkoda, gdyby matka tej dziewczynki złożyła oświadczenie i napisała, że wnosi o uchylenie zasiłku pielęgnacyjnego na córkę, ponieważ z dniem tym i tym jej matka została ustanowiona opiekunem prawnym nad jej córką i wtedy na podstawie art. 155 Kpa uchylamy decyzję a babcia składa nowy wniosek na wnuczkę. Mogłoby tak być?
Alinka

Napisano: 03 cze 2015, 8:28

świadczeniobiorca zawsze może złożyć wniosek o uchylenie świadczeń :)
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2015, 8:30

w Sygnity jest możliwość zmiany odbiorcy;-)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2015, 8:32

POCAHONTAS pisze:w Sygnity jest możliwość zmiany odbiorcy;-)
o widzisz .. nigdy tego nie robiłam :oops: przez narzędzia ?
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2015, 8:33

wchodzisz w decyzję, plan wypłat, modyfikuj plan wypłat, przy odbiorcy masz opcję "zmień".
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2015, 8:33

Dziękuję Ewalu:) A czy nie powinniśmy żądać zwrotu zasiłku pielęgnacyjnego pobranego przez matkę dziewczynki, skoro babcia tej dziewczynki została ustanowiona opiekunem prawnym z dniem 15.04.2015 r. a matka tego dziecka pobrała zasiłek za m-c kwiecień i maj 2015 r.?
Alinka

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x