Elmer, ewalu i inni masakra pilne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 04 maja 2016, 16:35

Mam nóż na gardle. kobieta pobiera SR, FA przez okres zasiłkowy 2014/2015 w składzie rodzinnym ona i dzieci. W trakcie trwania okresu zasiłkowego wychodzi za mąż. Męża wliczam do składu i biorę jego dochody z bazowego (nie ma utraty ani uzysku)?
ugotowany

Napisano: 04 maja 2016, 16:42

Moim zdaniem bierzesz dochody z bazowego.
Monia 29

Napisano: 04 maja 2016, 16:50

Monia 29 pisze:Moim zdaniem bierzesz dochody z bazowego.
Są dwa wyroki sądowe,które uchyliły dec. SKO podtrzymującą dec. OPS, który tak wliczył. WSA GDAŃSK II SA/Gd 783/10 z dnia 02.02.2011r. a drugi z Poznania ale nie pamiętam sygnatury. W uzasadnieniu podano, iż nie należy doliczać dochodu męża do dochodu rodziny bo w bazowym nie był mężem matki. Co myślisz bo ja uważam że wedle ustawy to skoro, ktoś jest członkiem rodziny to należy jego dochody wliczyć w rozumieniu def. dochodu rodziny.
ugotowany

Napisano: 04 maja 2016, 18:25

No ciekawe te wyroki...
Jednak ja bym brał dochód męża z roku bazowego. Po pierwsze w obecnym stanie prawnym mamy definicję "dochodu członka rodziny" (wtedy nie było), co oznacza dochód osiągnięty w roku bazowym z zast. art. 5 ust. 4-4b. Rodzina to odpowiednio "członkowie rodziny", a zawarcie małżeństwa powoduje "zawiązanie' rodziny.
Po drugie, jeśli by iść tym tokiem, to zawarcie małżeństwa w styczniu 2015 wykluczałoby branie dochodów męża z roku bazowego (bo nie byli małżeństwem), a rozwód w styczniu 2015 nie wykluczałby brania dochodów byłego męża (bo byli małżeństwem), co byłoby absurdem
W konsekwencji należy uznać, że mamy tu do czynienia - ze zmianą składu rodziny, której skład był inny w roku poprzedzającym okres zasiłkowy, inny zaś w momencie składania wniosku o przyznanie świadczeń rodzinnych.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2016, 20:36

noteev pisze:No ciekawe te wyroki...
Jednak ja bym brał dochód męża z roku bazowego. Po pierwsze w obecnym stanie prawnym mamy definicję "dochodu członka rodziny" (wtedy nie było), co oznacza dochód osiągnięty w roku bazowym z zast. art. 5 ust. 4-4b. Rodzina to odpowiednio "członkowie rodziny", a zawarcie małżeństwa powoduje "zawiązanie' rodziny.
Po drugie, jeśli by iść tym tokiem, to zawarcie małżeństwa w styczniu 2015 wykluczałoby branie dochodów męża z roku bazowego (bo nie byli małżeństwem), a rozwód w styczniu 2015 nie wykluczałby brania dochodów byłego męża (bo byli małżeństwem), co byłoby absurdem
W konsekwencji należy uznać, że mamy tu do czynienia - ze zmianą składu rodziny, której skład był inny w roku poprzedzającym okres zasiłkowy, inny zaś w momencie składania wniosku o przyznanie świadczeń rodzinnych.
dzięki za wypowiedź podzielam Twoje zdanie.
ugotowany

Napisano: 04 maja 2016, 20:37

dzięki podzielam Twoje zdanie
ugotowany

Napisano: 05 maja 2016, 8:36

Elmer, ewalu i inni wypowiedzcie się proszę bo chyba będe miała tv w ośrodku bo inna Pani z ops ma inną interpretację sprawy tzn wg w/w wyroków.
ugotowany

Napisano: 05 maja 2016, 8:49

Faktycznie dziwne te wyroki niedalej jak wczoraj przyjęłam wniosek na Śr gdzie rodzice dziecka pobrali się w styczniu 2016 R. To według tego wyroku nie powinnam łączyć ich dochodów za 2014 bo nie byli małżeństwem.
Nie bez przyczyny mówi się że polskie sądy są ponad prawem jak widać w każdej kwesti
zuzzanna

Napisano: 05 maja 2016, 8:53

bierz dochody
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]