elmer ewalu i inni życzliwi zajrzyjcie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 05 sie 2015, 14:34

1 sprawa: Mam 2 zaświadczenia z US tj. ryczałt (PIT 28) i zasiłki z chorobowego (PIT 37) Ale US wskazał że osoba złożyła też PIT 39. Czy mam dochód z tego PIT 39 ująć wyliczając dochód rodziny, czy na to wystawi US odpowiednie zaświadczenie?

2 sprawa: żona pobierała macierzyński z zus z działalności męża (osoba współpracująca), a teraz składa na Świadczenie pielęgnacyjne Czy przyznać i od kiedy, co ma mi przedłożyć żeby potwierdzić że już nie pracuje przy tej działalności?
julka123

Napisano: 05 sie 2015, 15:17

1. odrębne oświadczenie o ile jest to zbycie nieruchomości zgodnie z art. 30e ustawy o podatku dochodowym.
2. wykreślenie z osób współpracujących
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2015, 7:38

Czy US wystawi na ten dochód zaświadczenie?
Czy taki dochód ze zbycia nieruchomości bierzemy do rodzinnego, wtedy to nie ma szans na rodzinne i becika
julka123

Napisano: 06 sie 2015, 7:40

pit niech co dostarczy
asiak

Napisano: 06 sie 2015, 7:44

Pani nie ma kopii, ale potwierdźcie proszę czy dochód ze sprzedaży mieszkania ma wpływ na rodzinne, bo dla mnie to nie logiczne co to ma do aktualnego dochodu
julka123

Napisano: 06 sie 2015, 7:48

niestety tak, jest to art. 30 e ustawy podatkowej, który jest wymieniony w naszych oświadczeniach
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2015, 8:01

Jakie oświadczenie powinna złożyc strona i co w nim zawrzeć: przychód, koszty uzyskania przychodu i podatek?
Czy US wskaże mi te dane na mój wniosek?
julka123

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x