Elmer, ewalu, kb i inni - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 16 wrz 2015, 13:21

zaplątałam się, jak policzyć dochód na nowy okres zasiłkowy?
Kobieta w kwietniu 2014 roku podpisał umowę na rok. W styczniu urodziła dziecko i przeszła na zasiłek macierzyński. Ponieważ 27 kwietnia 2015 kończyła się umowa o pracę zawarta w 2014 roku to 28.04.2015 to kobieta podpisała nową umowę o pracę na czas nieokreślony z firmą znajomego. Wynagrodzenia za 2 miesiąc nie dostała ponieważ cały czas przebywa na zasiłku macierzyński? Zasiłek nie jest wypłacany po utracie zatrudnienia. Jak policzyć dochód?
nowa3

Napisano: 16 wrz 2015, 13:31

Jeśli z 1 umowy dostała świadectwo robisz utratę z roku bazowgo a zusk z II umowy nie ważne , ze był to macierzyński czy np. chorobowe musisz to uzyskać bo uzyskała nowy dochód.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2015, 13:48

kobieta twierdzi że nie dostała wynagrodzenia
nowa3

Napisano: 16 wrz 2015, 13:57

a kobieta ma swiadectwo pracy z tej pierwszej umowy ?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2015, 14:19

twierdzi że zgubiła, wystąpiła do pracodawcy o duplikat i czeka
nowa3

Napisano: 16 wrz 2015, 15:30

no jesli ma swiadectwo pracy to ma dochod uzyskany z tytulu uzyskania zasilku macierzynskiego po utracie zatrudnienia i jesli podpisala nopwa umowe o pracxe to rowniez uzysk z tytulu zatrudnienia:D macierzynski dostaje z zus (jesli jest koniec zatrudnienia) i moze podjac w tym czasie inne zatrudnienie i nikt macierzynskiego jej nie zabierze..wiem prawie z autopsji :)
ale twoja pani moze tylko dostala aneks do umowy - przedluzyli jej ja i wcale nie ma utraty z tego zatrudnienia a wtedy nie bedzie tez miala uzysku z macierzynskiego
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2015, 15:41

to nie aneks to nowa umowa o pracę na czas nieokreślony. Kb czy dobrze rozumiem że robię uzysk z macierzyńskiego który ma od stycznia 2015 choć umowa z 2014 roku trwała do 27 kwietnia 2015 roku. A druga umowa (podpisana ze znajomym) jest od 28 kwietnia 2015 roku? Macierzyński uzyskała jeszcze w trakcie trwania pierwszej umowy
nowa3

Napisano: 17 wrz 2015, 8:10

Kb jak sąsisz?
nowa3

Napisano: 17 wrz 2015, 8:19

nowa3 pisze:zaplątałam się, jak policzyć dochód na nowy okres zasiłkowy?
Kobieta w kwietniu 2014 roku podpisał umowę na rok. W styczniu urodziła dziecko i przeszła na zasiłek macierzyński. Ponieważ 27 kwietnia 2015 kończyła się umowa o pracę zawarta w 2014 roku to 28.04.2015 to kobieta podpisała nową umowę o pracę na czas nieokreślony z firmą znajomego. Wynagrodzenia za 2 miesiąc nie dostała ponieważ cały czas przebywa na zasiłku macierzyński? Zasiłek nie jest wypłacany po utracie zatrudnienia. Jak policzyć dochód?
do 27 kwietnia pracowała u jednego pracodawcy a od 28 juz u innego ? tak to rozumiem ... jak dla mnie to uzyskiem jest maj ( drugi miesiąc nowej pracy ) .. w tym przypadku jest to zasiłek macierzyński za maj ..
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2015, 9:33

jesli kobieta nabedzie prawo do zasilku macierzynskiego po utracie zatrudnienia - to prawo do tego zasilku macieryznskiego ma az do skonczenia przez dziecko roczku...wiec tu jest jeden uzysk, natomiast podjecie pracy u kolejnego pracodawcy to nowy uzysk i bierzesz dochod z 2 miesiaca z tej pracy...kobieta po prostu dostaje zasilek macierzynski z zus i pracuje:) tak mozna, mam tak na wlasnym podworku :) przyjelismy do pracy kobiete, ktora ma zasilek macierzynski i zus jej tego zasilku nie zabral od momentu kiedy ja zatrudnilismy i dostaje i macierzynski i wynagrodzenie od nas...zglosila w zus podjecie nowego zatrudnienia i sie dowiedziala ze to nie przeszkadza w otrzymywaniu zasilku mcieryznskiego...wiec nowa - jesli twoja pani dostala macierzynski, skonczyla sie jej umowa i dalszy macierzynski zaczal wyplacac zus po ustaniu zatrudnienia - to nadal go wyplaca, a zatrudnienie u nowego pracodawcy to inna bajka, i nowy uzysk :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x