Czy osobie (pannie) która nie ma własnej rodziny i została ustanowiona opiekunem prawnym na bardzo chore dziecko z orzeczeniem o niepełnosprawności można przyznać zasiłek rodzinny? Wątpliwą sprawą jest dla mnie fakt że opiekun jest osobą samotną i nie ma na to dziecko zasądzonych alimentów.
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
nie ma zasądzonych - dziecko jakby zostało porzucone. Na akcie urodzenia dziecka są dane matki, ojciec nn. osoba która sprawuje opiekę jest osobą obcą i samotną (panną). Wątpliwości mam czytając art. 7 ustawy SR.
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Elmer dlaczego tak sądzisz? Przecież nie ma zasądzonych alimentów a zasiłek rodzinny zgodnie z art. 7 nie przysługuje osobie samotnie wychowującej dziecko. Ten opiekun prawny jest osobą samotną?
wyciąg sobie teraz tę sytuacja na takim przykładzie.
Przychodzi do ciebie nieletnia mamusia ze swoją mamusią. Jest małe dziecko, tatuś nieznany z def., babcia została ustanowiona opiekunem prawnym i składa o ZR. Czy dasz jej odmowę bo nie zasądziła alimentów od swojej córki na te małe dziecko?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare