Elmer i inni - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 04 lis 2014, 13:59

jest to jakiś sens i wyjaśnienie, ale od nieletniej nie zasądzisz alimenty, a tu jest osoba pełnoletnia - dorosła tylko że Bóg jeden wie gdzie ona jest- po prostu zostawiła dzieciątko.
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2014, 15:09

??
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2014, 16:39

proszę o wypowiedzi
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2014, 20:25

Alimenty muszą być zasądzone jeśli rodzinne przyznajesz (dużymi literami) RODZICOWI, a tu wniosek składa (dużymi literami) OPIEKUN PRAWNY. Przeczytaj to co napisał Elmer jeszcze raz, przestań kombinować na siłę i przyznaj świadczenie.
Nutka pisze:tu jest osoba pełnoletnia - dorosła tylko że Bóg jeden wie gdzie ona jest- po prostu zostawiła dzieciątko
To teraz jeszcze odmów zasiłku rodzinnego, żeby to dzieciątko miało lepiej.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 05 lis 2014, 8:27

W art. 7 jest napisane, że ZR nie przysługuje jeśli osobie samotnie wychowującej nie zostały zasądzone alimenty na rzecz dziecka od rodzica. Ta kobieta jest samotna, nie ma alimentów, a rodzic(przynajmniej jeden) jest znany. Więc rozumiem wątpliwości Nutki
Ala08

Napisano: 05 lis 2014, 17:16

A ja nie - nie oznacza to samotnej "z natury", tylko z definicji ustawowej. Stan cywilny opiekuna prawnego nie ma znaczenia, bo w tym punkcie chodzi o rodzica. Opiekun prawny nigdy nie będzie wychowywał dziecka będącego pod opieką prawną z jego rodzicem, bo gdyby rodzic był w stanie wychowywać dziecko, to sąd nie ustalałby opiekuna.
UŚR art.3 pkt 17a pisze:osobie samotnie wychowującej dziecko – oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x