brat był opiekunem prawnym siostry i pobieral na nią zasiłek pielęgnacyjny, ostatni pobrał w VIII 2014r., dzis okazało sie że postanoweniem z dnia 20 czerwca2014r. prawomocne od 8 lipca 2014r. nastapila zmiana opiekuna prawnego.
co teraz?
za lipiec - pobrał
za sierpien - pobrał, ale musi oddac, tak??
dzis nowy opiekun złozył wniosek o ZP
jak to rozwiazac????
czy mozna potracic z biezacych (bo ma swoj ZP) ??? a odsetki ???
prosze o pomoc a do tego tłumy
opiekun prawny pobral, ale zasilek byl przyznany dla niepelnosprawnego - czy przekazal go mu albo temu nowemu opiekunowi? jesli tak - nie bawilabym sie w nienalezne
wzielabym oswiadczenie od nowego opiekuna prawnego ze zasilek pielegnacyjny pobrany za lipiec i sierpien przez poprzedniego opiekuna prawnego zostal przekazany na potrzeby osoby objetej opieka (oczywiscie jesli zostal) a dalsze wyplaty od wrzesnia nalezy przekazywac jemu (obecnemu opiekunowi prawnemu)
zasiłek przyznajesz dla osoby niepełnosprawnej i został wypłacony, ja bym " nowemu" przyznała od września a z tamtym niby co masz zrobić- został wypłacony na osobę niepełnosprawną i w dalszym ciągu jest płacony na tę samą osobę
Ja mam taką samą sytuację tylko nowy opiekun nie jest z mojej Gminy myślałam żeby uchylić decyzję poprzedniemu opiekunowi i nie żądać zwrotu bo kwoty zasiłku pielęgnacyjnego zostały przekazane osobie niepełnosprawnej i nowy opiekun złożył by wniosek u siebie ale nasz radca ma inne zdanie i nie widzi potrzeby uchylania decyzji bo osoba niepełnosprawna nadal jest uprawniona do świadczenia tylko płacić dalej a zrobić adnotację kto jest nowym opiekunem. Co o tym sądzicie?