Elmer i inni - ważne, pomocy !!! - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 17 paź 2014, 13:22

Ja miałam taki przypadek, że Pani została opiekunem prawnym wnuczki, nie zmieniałam decyzji tylko wpięłam do akt postanowienie o ustanowieniu opiekuna i w programie zmieniłam świadczeniobiorcę do obioru wypłaty. Zasiłek przyznałaś osobie niepełnosprawnej, więc to się nie zmienia.
Zofia

Napisano: 17 paź 2014, 13:22

zrobiłbym zmianę decyzji
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 17 paź 2014, 14:03

ale opiekun prawny miesza w innej gminie?
*Grażyna

Napisano: 17 paź 2014, 14:36

zmiana decyzji w części imienia i nazwiska opiekuna prawnego (może i bym to robił postanowieniem). Decyzja o ZP jest kierowana do osoby uprawnionej (niepełnosprawnej) tylko reprezentowanej przez opiekuna.
Formalnie winno być złożone w miejscu zamieszkania opiekuna, ale nie jest to powód ani do uchylenia decyzji, ani do żądania zwrotu.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 18 paź 2014, 13:31

*Grażyna pisze:Ja mam taką samą sytuację tylko nowy opiekun nie jest z mojej Gminy myślałam żeby uchylić decyzję poprzedniemu opiekunowi i nie żądać zwrotu bo kwoty zasiłku pielęgnacyjnego zostały przekazane osobie niepełnosprawnej i nowy opiekun złożył by wniosek u siebie ale nasz radca ma inne zdanie i nie widzi potrzeby uchylania decyzji bo osoba niepełnosprawna nadal jest uprawniona do świadczenia tylko płacić dalej a zrobić adnotację kto jest nowym opiekunem. Co o tym sądzicie?
przestalas byc wlasciwa w sprawie, wiec placic dalej nie mozesz ...organem wlasciwym do wyplaty zasilku jest teraz organ miejsca zamieszkania nowego opiekuna prawnego i to oni musza wyplacac mu to swiadczenie...twoj radca prawny jest cieniutki;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 paź 2014, 13:44

Elmer pisze:zmiana decyzji w części imienia i nazwiska opiekuna prawnego (może i bym to robił postanowieniem). Decyzja o ZP jest kierowana do osoby uprawnionej (niepełnosprawnej) tylko reprezentowanej przez opiekuna.
Formalnie winno być złożone w miejscu zamieszkania opiekuna, ale nie jest to powód ani do uchylenia decyzji, ani do żądania zwrotu.
Elmer, nie za bardzo Grazyna moze w ten sposob zmieniac decyzje czy tam postanowienie wydawac, to nie tylko kwestia zamieszkania opiekuna prawnego i ze wniosek ten opiekun ma skladac u siebie...zgodnie z 25 kc (o ile dobrze pamietam) miejscem zamieszkania osoby objetej opieka prawna jest miejsce zamieszkania opiekuna prawnego - wiec tak czy siak, pomijajac ze niepelnosprawnemu caly czas przysluguje zasilek, grazyna nie moze go przekazywac opiekunowi prawnemu mieszkajacemu w innej gminie:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2014, 8:12

niby tak, ale z drugiej strony nie ma podstaw do uchylenia decyzji. Nie ma też podstaw do przekazania decyzji do realizacji do innego ośrodka.
Nie mamy żadnych argument ów oprócz próśb
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2014, 11:02

Mój radca też twierdzi że nie ma podstawy do uchylenia decyzji ale opiekun prawny który mieszkał w mojej gminie i składał wtedy u mnie wniosek to w tym wniosku podpisał się w części II że będzie mnie informował o zmianach, podpisał się pod pouczeniem komu nie przysługuje zasiłek i o zasadach ustalania prawa do niego oraz że jest świadomy odpowiedzialności karnej.... A teraz gdy zmienił się opiekun i do tego jest on z innej gminy myślę że on również musi złożyć wniosek (najlepiej u siebie) i podpisać go bo na jakiej podstawie potem egzekwować coś od strony. Taki pan lub pani powie że nie wiedział bo nie był pouczony.
*Grażyna

Napisano: 01 mar 2017, 10:08

Witam, czy ma ktoś może wzór albo wie jak zrobic decyzje zmieniajaca w chwili gdy osoba niepełnosprawna ma nowego opiekuna prawnego i teraz to ona bedzie pobierac zasiłek pielegnacyjny?? Proszę
replay

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x