przestalas byc wlasciwa w sprawie, wiec placic dalej nie mozesz ...organem wlasciwym do wyplaty zasilku jest teraz organ miejsca zamieszkania nowego opiekuna prawnego i to oni musza wyplacac mu to swiadczenie...twoj radca prawny jest cieniutki;-)*Grażyna pisze:Ja mam taką samą sytuację tylko nowy opiekun nie jest z mojej Gminy myślałam żeby uchylić decyzję poprzedniemu opiekunowi i nie żądać zwrotu bo kwoty zasiłku pielęgnacyjnego zostały przekazane osobie niepełnosprawnej i nowy opiekun złożył by wniosek u siebie ale nasz radca ma inne zdanie i nie widzi potrzeby uchylania decyzji bo osoba niepełnosprawna nadal jest uprawniona do świadczenia tylko płacić dalej a zrobić adnotację kto jest nowym opiekunem. Co o tym sądzicie?
Elmer, nie za bardzo Grazyna moze w ten sposob zmieniac decyzje czy tam postanowienie wydawac, to nie tylko kwestia zamieszkania opiekuna prawnego i ze wniosek ten opiekun ma skladac u siebie...zgodnie z 25 kc (o ile dobrze pamietam) miejscem zamieszkania osoby objetej opieka prawna jest miejsce zamieszkania opiekuna prawnego - wiec tak czy siak, pomijajac ze niepelnosprawnemu caly czas przysluguje zasilek, grazyna nie moze go przekazywac opiekunowi prawnemu mieszkajacemu w innej gminie:)Elmer pisze:zmiana decyzji w części imienia i nazwiska opiekuna prawnego (może i bym to robił postanowieniem). Decyzja o ZP jest kierowana do osoby uprawnionej (niepełnosprawnej) tylko reprezentowanej przez opiekuna.
Formalnie winno być złożone w miejscu zamieszkania opiekuna, ale nie jest to powód ani do uchylenia decyzji, ani do żądania zwrotu.