elmer, iks, kb i inni - ZDO zmiana miejsca zamieszkania - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 30 kwie 2015, 13:07

Osoba pobierająca ZDO zmienia miejsce zamieszkania. Żeby nie było wątpliwości, razem z osobą wymagającą opieki. Poprosiła o "uchylenie decyzji i przesłanie akt do właściwej gminy".
Co zrobić z taką decyzją? Wiem, że w przypadku świadczeń rodzinnych praktyki są różne, ale przy ZDO mam jeszcze większe wątpliwości. Przekazać do innej gminy z aktami bez uchylania, uchylić z uwagi na zmianę miejsca zamieszkania (tylko czy wtedy nie będzie problemów z ponownym przyznaniem?)? Nie chce kobiecie zaszkodzić. Liczę na Waszą pomoc.
Abelardo

Napisano: 30 kwie 2015, 13:34

Będzie problem z ponownym przyznaniem. Nie mam pomysłu jak to załatwić, w zasadzie zmienia się tylko organ właściwy do wypłaty - strona nie traci uprawnień do świadczenia. Niestety, nie jest to jasno opisane w przepisach i tamten ośrodek może wymagać złożenia nowego wniosku, a nie wiadomo czy nie potraktują go jako złożonego po terminie. Może skontaktuj się z tamtym ośrodkiem czy przyjmą wniosek i będą kontynuować wypłaty, albo mają propozycję jak to rozwiązać, ostatecznie można napisać do ministerstwa, bo w tej konkretnej sytuacji podkładka może się przydać.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x