Elmer - jak myślisz - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 lip 2014, 13:28

Sprawa wygląda następująco:

Dłużnik ma u nas 2 sprawy, w jednej jesteśmy OWW/OWD, w drugiej OWD.
Od samego początku gość podaje, że jest bezrobotny. W tzw. międzyczasie bierze ślub z wierzycielką (od nas) i KS umarza postępowanie ale dalej prowadzimy swoje, z/w na to, że jesteśmy OWD.
Państwo pobierają zasiłki rodzinne na dzieci i cały czas utrzymują, że dłużnik nie ma żadnego dochodu, jest bezrobotny (co faktycznie potwierdza PUP) i tak sobie żyją.
Jednocześnie składają wniosek do ropsu o koordynację, bo jak się okazuje, dłużnik faktycznie przebywa za grranicą i tam sobie "dorabia".
Otrzymujemy pismo z ropsu, że koordynacja zachodzi od 2011 roku.

Ja tu widzę zatajenie dochodu, mało tego, dłużnik wszystkie oświadczenia składał pod odpowiedzialnością karną.
Była u mnie jego żona i wyśpiewała, że dochód idzie na jej konto, mają samochód i wcześniej nie przyznawali się do pracy za granicą, bo "bali się komornika".

Co teraz zrobić? Masz jakiś pomysł?
piciripci

Napisano: 08 lip 2014, 13:33

w ZR uchylenie/unieważnienie decyzji

W FA wznowienie postępowania i pismo do prokuratury
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2014, 13:46

W ZR robię uchylenie i tak do ropsu.

Chodzi mi bardziej o FA.
Pytanie, czy nie powinnam najpierw wezwać dłużnika do złożenia wyjaśnień i po otrzymaniu od niego informacji, że faktycznie pracował za granicą przesłać pismo do komornika i... no i tutaj powinnam zawiadomić prokuraturę, w zasadzie bez tego będzie błąd z mojej strony, zaniedbanie obowiązków.
piciripci

Napisano: 08 lip 2014, 14:01

moment zapędziłem się. Mam ponad 0 stopni w biurze.
W FA on rozumiem nie był w składzie rodziny. Nic więc nie ruszasz.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2014, 14:04

Nie,w FA on jest dłużnikiem alimentacyjnym, bo prowadzimy postępowanie na wniosek innego organu - jesteśmy tylko OWD w tej sprawie.
Co roku przychodzi na wywiad, ostatni wywiad grudzień 2013 r. widnieje jako osoba bezrobotna w PUP (to dopiero dziwne, jednocześnie pracując na legalu za granicą :/) i oświadcza, że ma jakiś tam dochód z prac dorywczych.

W jednej szafie mam taką teczkę, w drugiej informację z rops, że gość od 2011 roku pracuje tutaj i tutaj. Jak to rozwiązać?
piciripci

Napisano: 08 lip 2014, 14:14

donos do UP?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]