Rzadko proszę o pomoc ale zakręciłam się chyba na maksa. Babka zgłosiła się do mnie o uchylenie ŚR bo po pierwsze ona nie chce już pobierać a po drugie ojciec dziecka wyjeżdża do Niemiec. I ja szybciutko ( za szybciutko) zadziałałam bo uchyliłam jak sobie życzyła. Dopiero potem poszłam po rozum do głowy,że powinnam wstrzymać. Moje pytanie co mam zrobić? bo do MCPS wysłałam oczywiście zapytanie i będą sprawdzali czy zachodzi koordynacja.. i teraz robią się schody bo jak się okaże, że zachodzi wcześniej niż ja uchyliłam to co? będę mogła zrobić wznowienie i wyliczyć jej nienależnie pobrane? czy mam wystąpić do SKO o unieważnienie tej uchylającej decyzji ... Jeju..................plis pomocy
Jesli strona prosi o uchylenie to my uchylamy. Jeli okaze sie ze koordynacja zachodzi od daty wczesniejszej niż data Twoje decyzji ucylającej to trzeba bedzie wyeliminować tą decyzję z obrotu prawnego, uchylić na podstawie art. 154 KPA
Art. 154. § 1.Decyzja ostateczna, na mocy której żadna ze stron nie nabyła prawa, może być w każdym czasie uchylona
lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przemawia za tym interes społeczny
lub słuszny interes strony.
§ 2.W przypadkach określonych w § 1 właściwy organ wydaje decyzję w sprawie uchylenia lub zmiany dotychczasowej
decyzji.
pierwsza myśl lepsza od drugiej.
Jak babka zwróciła się o uchylenie to masz nie myśleć tylko uchylać. Zrobiłaś więc dobrze. Dalsze myślenie jest błędem.
Brak podstaw do wstrzymania.
Wniosku do MCPS miałaś nie wysyłać.
Dalsze twoje problemy nie są problemem
Tak ale ona między innymi napisała mi we wniosku o uchylenie powód czyli wyjazd ojca do Niemiec. Oni między sobą się dogadali ze jak on uzyska zasiłek w Niemczech to go będzie jej przekazywał a ona zrezygnuje tu z zasiłku i nie złoży pozwu o zasądzenie alimentów. Tak czy siak ja uchyliłam i wystąpiłam do MCPSu..
jakie trzęsienie ziemi?
Nie rozumiem o czym ty w ogóle pisać, ale coś mi się wydaje, że jesteś straszna panikarą i włosy z głowy wyrywasz sobie w takiej ilości, że za chwilę będziesz podobna do mnie.
Jak ojciec wyjechał po twoim uchyleniu to gdzie ty tu widzisz koordynację w tym przypadku?
PS. rada na przyszłość. Bierz oświadczenia o rezygnacji bez przyczyny. Włosy oszczędzisz a papier też ładniejszy.