Elmer pliss - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 18 lut 2014, 9:59

Rzadko proszę o pomoc ale zakręciłam się chyba na maksa. Babka zgłosiła się do mnie o uchylenie ŚR bo po pierwsze ona nie chce już pobierać a po drugie ojciec dziecka wyjeżdża do Niemiec. I ja szybciutko ( za szybciutko) zadziałałam bo uchyliłam jak sobie życzyła. Dopiero potem poszłam po rozum do głowy,że powinnam wstrzymać. Moje pytanie co mam zrobić? bo do MCPS wysłałam oczywiście zapytanie i będą sprawdzali czy zachodzi koordynacja.. i teraz robią się schody bo jak się okaże, że zachodzi wcześniej niż ja uchyliłam to co? będę mogła zrobić wznowienie i wyliczyć jej nienależnie pobrane? czy mam wystąpić do SKO o unieważnienie tej uchylającej decyzji ... Jeju..................plis pomocy
~Małgosia

Napisano: 18 lut 2014, 10:11

Jesli strona prosi o uchylenie to my uchylamy. Jeli okaze sie ze koordynacja zachodzi od daty wczesniejszej niż data Twoje decyzji ucylającej to trzeba bedzie wyeliminować tą decyzję z obrotu prawnego, uchylić na podstawie art. 154 KPA

Art. 154. § 1.Decyzja ostateczna, na mocy której żadna ze stron nie nabyła prawa, może być w każdym czasie uchylona
lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przemawia za tym interes społeczny
lub słuszny interes strony.
§ 2.W przypadkach określonych w § 1 właściwy organ wydaje decyzję w sprawie uchylenia lub zmiany dotychczasowej
decyzji.
~Karoosia

Napisano: 18 lut 2014, 10:12

pierwsza myśl lepsza od drugiej.
Jak babka zwróciła się o uchylenie to masz nie myśleć tylko uchylać. Zrobiłaś więc dobrze. Dalsze myślenie jest błędem.
Brak podstaw do wstrzymania.
Wniosku do MCPS miałaś nie wysyłać.
Dalsze twoje problemy nie są problemem
~Elmer

Napisano: 18 lut 2014, 10:13

Czyli na razie mam to zostawić jak jest? i czekać na trzęsienie ziemi?
~Małgosia

Napisano: 18 lut 2014, 10:15

Tak ale ona między innymi napisała mi we wniosku o uchylenie powód czyli wyjazd ojca do Niemiec. Oni między sobą się dogadali ze jak on uzyska zasiłek w Niemczech to go będzie jej przekazywał a ona zrezygnuje tu z zasiłku i nie złoży pozwu o zasądzenie alimentów. Tak czy siak ja uchyliłam i wystąpiłam do MCPSu..
~Małgosia

Napisano: 18 lut 2014, 10:18

jakie trzęsienie ziemi?
Nie rozumiem o czym ty w ogóle pisać, ale coś mi się wydaje, że jesteś straszna panikarą i włosy z głowy wyrywasz sobie w takiej ilości, że za chwilę będziesz podobna do mnie.

Jak ojciec wyjechał po twoim uchyleniu to gdzie ty tu widzisz koordynację w tym przypadku?

PS. rada na przyszłość. Bierz oświadczenia o rezygnacji bez przyczyny. Włosy oszczędzisz a papier też ładniejszy.
~Elmer

Napisano: 18 lut 2014, 10:40

i tu się zgadzam z Tobą od początku do końca ale tak czy siak.. sprawa wygląda jak wyżej napisałam... wznowie postępowanie w razie czego i już.. ;-(
~Małgosia

Napisano: 18 lut 2014, 10:44

jak koordynacja nastąpi przed twoją decyzje uchylającą to ja unieważnisz w SKO
~Elmer

Napisano: 18 lut 2014, 10:47

ok dzięki wielkie
~Małgosia

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x