Elmer pomóż - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 04 kwie 2014, 16:32

witam, mam dłużnika Francuza, sąd okręgowy prowadzi postępowanie, powiedzcie mi co ja mam zrobić w ogóle? od 2 miesięcy zajmuje się funduszem, wcześniej w teczce nie było nic robione...
~opsik

Napisano: 04 kwie 2014, 16:33

masz jego adres?
~Elmer

Napisano: 04 kwie 2014, 16:38

nie mam
~opsik

Napisano: 04 kwie 2014, 16:39

ustanawiasz kuratora
~Elmer

Napisano: 04 kwie 2014, 16:40

wniosek o pełnomocnika dla osoby nieobecnej z miejsca pobytu tak?
a do jakiego sądu wysyłam?
~opsik

Napisano: 04 kwie 2014, 16:44

waszego
~Elmer

Napisano: 04 kwie 2014, 16:44

nie gwarantuję, że się uda w tym sądzie załatwić
~Elmer

Napisano: 04 kwie 2014, 16:48

dziękuje, a dobry mam wzór tego wniosku
?

WNIOSEK O WYZNACZENIE PRZEDSTAWIECIELA DLA OSOBY NIEZNANEJ Z MIEJSCA POBYTU W POSTĘPOWANIU ADMINISTRACYJNYM

Wnioskodawca: xxxxxxxxxxxxxxxxx

Uczestnik: xxxxxxxxxxxx

Podstawa prawna: Zgodnie z art. 34 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku Kodeks Postępowania Administracyjnego (Dz. U. z 2000r., Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.) oraz z art. 95 ust. 1 pkt. 4 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. kosztach sądowych w sprawach cywilnych
(Dz. U. z 2005 r. Nr 167, poz. 1398) wniosek nie podlega opłacie.

W stosunku do uczestnika postępowania _________________________ toczy się stosowne postępowanie w zakresie świadczeń alimentacyjnych w rozumieniu ustawy z dnia
7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (tekst jednolity z 2009 r.
Dz. U. z 2009 Nr 1 Poz. 7 z późn. zm.). Jak ustalono ______________________ przebywa poza granicami naszego kraju. Z Informacji uzyskanych z sądu Okręgowego w_____________________ – Pan ____________________________ – dłużnik przebywa na terenie Francji …
Sąd Okręgowy w _____________________ prowadzi postępowanie
w przedmiocie wyegzekwowania należności alimentacyjnych na rzecz ___________________________ od ojca _______________________ przebywającego na terenie Francji. Z informacji uzyskanych z Sądu Okręgowego wynika, że poszukiwania dłużnika powierzono właściwego organowi we Francji.
Działania podejmowane w celu ustalenia aktualnie miejsca aktualnie miejsca pobytu dłużnika alimentacyjnego nie przyniosły pozytywnego rezultatu. Doręczenie polega na zgodnym z przepisami umożliwieniu określonej osobie zapoznania się z treścią przeznaczonej dla niej korespondencji, gdy jest bezskuteczne pozbawia stronę możliwości obrony swoich praw. Powyższe powoduje, że postępowanie w tym zakresie nie może toczyć się zgodnie
z przepisami, w szczególności nie można dostarczyć nieobecnemu zawiadomienia informującego o przyznaniu osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego
i wysokości jego zobowiązań wobec Skarbu Państwa oraz decyzji w sprawie zwrotu należności z tytułu otrzymanych przez osobę uprawnioną do świadczeń z funduszu alimentacyjnego (zgodnie z art. 27 ust. 7 pkt 1,2,3). Przepisy o doręczeniach mają charakter obligatoryjny. Konieczne zatem jest ustanowienie przedstawiciela do toczącego się postępowania administracyjnego dla nieznanego z miejsca pobytu______________________.
Tutejszy organ nie jest władny do prowadzenia postępowania wobec w/w dłużnika. Wnoszę zatem o wyznaczenie jako przedstawiciela osoby nieobecnej pracownika sądu.

~opsik

Napisano: 04 kwie 2014, 17:02

KPA - dz.u. do kitu
~Elmer

Napisano: 04 kwie 2014, 17:07

spoko wiem że ma być (Dz. U. z 2013 r., poz. 263)

a tak poza tym wszystko ok tak?
~opsik

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x