ELMER poradź proszę :) - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 26 lut 2015, 16:26

+ewa pisze:kobitka pieniae dostala juz w styczniu za grudzien i za styczen, czyli nadal za luty ?
Kronos79 i Kb a na jaki art. sie powolujecie ?
Art. 3 pkt. 24 lit.d, art. 5 ust. 4b, art. 24 ust. 7
uzyskanie renty - w styczniu
miesiąc następujący po uzyskaniu- luty
skutek, o którym mowa w art. 24 ust.7 - od marca
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2015, 16:26

ok. że samo świadczenie za luty to bym się zgodziła - jeżeli byłby uzysk za luty właściwym miesiącem.
Powiem szczerze że ja robię inaczej, czyli za styczeń. Bo art. 3 pkt 24 ppkt d, "uzyskaniem zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej, z wyjątkiem rent przyznanych rolnikom w związku z przekazaniem lu dzierżawą gospodarstwa rolnego" traktuję że otrzymała pieniądze za grudzień, a miesiącem następujący po jest styczeń.
Wówczas stosuję art. 24 ust. 7 "W przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczeń rodzinnych, świadczenia nie przysługują od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód został uzyskany" - czyli nie należy się od lutego jeśli przekroczy.
Ja robię tak, czy ktoś robi inaczej albo tak samo??????????????????
A autorowi pytania radziłabym wstrzymać wypłatę na prośbę osoby zainteresowanej - bo po co ma zwracać - jeżeli jest prawdopodobieństwo że nie należy się za luty. Nie twierdzę że mam 100% racji, robię tak samo jak moja poprzedniczka, a siedzę w tym pół roku. ;)
anilah29

Napisano: 26 lut 2015, 17:14

Ale rentę fizycznie dostała w styczniu, a w zacytowanym przez Ciebie przepisie jest właśnie "uzyskanie renty" - nie uzyskanie prawa do renty. To prawo do renty ma od grudnia, rentę ma od stycznia, czyli od momentu w którym dostała decyzję ;) Czyli "miesiącem następującym po" w tym wypadku jest luty, świadczenia nie przysługują od marca - dokładnie jak u Kronosa :)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2015, 8:44

nie wiem ja zawsze robilam drugi m-c, czyli w tym przypadku styczen 2015 i od lutego uchylenie, ale widze ze roznie robicie, dlaczego tak jest:( przepis jeden a interpretacje rozne :(
to w takim razie jesli osoba ma umowe o prace od 12.12.2014r. wyplate za grudzień dostaje w styczniu 2015r. to według Was zaswiadczenie za luty i od marca sie nie nalezy
+ewa

Napisano: 27 lut 2015, 9:51

nie, jesli ktos ma umowe o prace od grudnia to znaczy,ze uzysk ma w grudniu, bo uzyskiem jest uzyskanie zatrudnienia a nie wynagrodzenia z tego zatrudnienia:) musisz rozroznic kiedy nastepuje uzysk w przyzpadku uzysku z tytulu podjecia zatrudniuenia , uzyskania PRAWA do zasilku dla bezrobotnych i UZYSKANIA RENTY...w pierwszym i drugim przypadku bedzie inaczej niz w trzecim - bo zatrudnienie uzyskujesz z dniem podpisania umowy, prawo do zasilku dla bezrobotnych z dniem otrzymania prawa do tego zasilku, a rente uzyskujesz z dniem otrzymania decyzji o przyznaniu renty...decyzji nie prawa do renty, ktore moze byc przyznane nawet rok wstecz
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2015, 14:09

dzieki bardzo, macie racje :)
+ewa

Napisano: 27 lut 2015, 23:19

kb pisze:nie, jesli ktos ma umowe o prace od grudnia to znaczy,ze uzysk ma w grudniu, bo uzyskiem jest uzyskanie zatrudnienia a nie wynagrodzenia z tego zatrudnienia:) musisz rozroznic kiedy nastepuje uzysk w przyzpadku uzysku z tytulu podjecia zatrudniuenia , uzyskania PRAWA do zasilku dla bezrobotnych i UZYSKANIA RENTY...w pierwszym i drugim przypadku bedzie inaczej niz w trzecim - bo zatrudnienie uzyskujesz z dniem podpisania umowy, prawo do zasilku dla bezrobotnych z dniem otrzymania prawa do tego zasilku, a rente uzyskujesz z dniem otrzymania decyzji o przyznaniu renty...decyzji nie prawa do renty, ktore moze byc przyznane nawet rok wstecz
Coś mi się wydaje że to nierówne traktowanie ludzi jest, a najgorzej mają podejmujący pracę :( - bo najszybciej nienależnie pobrane będzie...
Powiedzcie mi: a jak udowodnić że ktoś dostał decyzję o renie np. z 25 września, do rąk 3 października? zwrotki nie ma? piszecie gdzieś? czy oświadczenie bierzecie?
jak byłam na szkoleniu, które prowadziła Pani z Ministerstwa (pewnie co niektórzy mnie zjedzą, że się w ogóle przyznaję) mówiła że to prosta sprawa: uzyska z miesiąca następującego po, i nie ma w tym niczego skomplikowanego.
A porównując to co czytam, wychodzi że nie tak prosto
i robię źle :shock:
takie interpretacje posiadacie ze szkoleń?
anilah29

Napisano: 02 mar 2015, 11:45

anilah29 pisze: jak byłam na szkoleniu, które prowadziła Pani z Ministerstwa (pewnie co niektórzy mnie zjedzą, że się w ogóle przyznaję) mówiła że to prosta sprawa: uzyska z miesiąca następującego po, i nie ma w tym niczego skomplikowanego.
A porównując to co czytam, wychodzi że nie tak prosto
i robię źle :shock:
takie interpretacje posiadacie ze szkoleń?
Nie, nikt Cię nie zje. Problem z ludźmi z ministerstwa jest taki, że rzadko kiedy są to prawnicy, jeszcze rzadziej praktycy. Czyli mówią co im się wydaje (mniej światli), względnie co chcieli osiągnąć przez takie, a nie inne brzmienie przepisu (ci rozumniejsi).
Ich wypowiedzi bądź zamiary weryfikuje natomiast głównie sądownictwo administracyjne. Ale też zdrowy rozsądek.
W przypadku uzyskania dochodu trzeba sobie zadać jedno pytanie: w którym momencie możemy mówić o świadomości uzyskania dochodu? Jeśli podejmuję daną pracę to o tym wiem, wiem też kiedy następuje miesiąc następujący po podjęciu zatrudnienia.
W przypadku zasiłku dla bezrobotnych czy emerytury/renty o swoim prawie lub jego braku dowiaduję się z decyzji administracyjnej. To ona kształtuje to prawo i dlatego to od niej należy uzależnić to kiedy zaistniało uzyskanie dochodu.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2015, 13:58

Dzięki, za wyjaśnienie ;)
anilah29

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]