sytuacja: zabezpieczenie na czas trwania procesu na 3 dzieci w tym na dziecko które nie było jeszcze pełnoletnie, wyrok zasądzajacy alimenty jest na 2 dzieci ale nie jest wykonalny ani prawomocny ponieważ strony sie odwołują . Teraz to pełnoletnie dziecko składa o fundusz czy na podstawie tego zabezpieczenia moge przyznać fa złozył wniosek o alimenty dla siebie sprawa w toku
nie bardzo rozumiem ten zwrot:
\"wyrok zasądzający alimenty jest na 2 dzieci ale nie jest wykonalny ani prawomocny\"
Wyrok o alimenty jest raczej zawsze wykonalny od razu (https://www.tataadriana.republika.pl/020.html).
Komornik prowadzi egzekucję z jakiego wyroku?
komornik prowadzi egzekucję na 3 dzieci na podstawie zabezpieczenia . z informacji które mi przekazał dłuznik wiem ze była sprawa rozwodowa i na której zasadzono a alimenty tylko na 2 dzieci niepełnoletnie ale ten wyrok jeszcze jest nieprawomocny ponieważ on sie od niego odwołuje
obawiam sie ze tak może być ale strona poinformowała mnie ze w sądzie nie chca jej wydać żadnego wyroku bo jest nieprawomocny bo składa strona apelacje i jak na razie nie mam innego wyroku tylko zabezpieczenie. Komornik równiez nie ma innego orzeczenia sadu
jesli dziecko w chwili orzekania o rozwodzie bylo juz pelnoletnie to nie sad nie zasadzil na nie alimentow i w wyroku beda tylko alimenty na malolewtnie dzieci, natomiast pelnoletnie dziecko musi samo zlozyc pozew o alimenty na siebie w sadzie rejonowym