pobieram FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 16 sty 2014, 10:26

od pażdziernika mam przyznane FA na siebie. wczoraj dostałam do wiadomości pismo od komornika ze egz jest skuteczna i ze bedzie uchylony fundusz. z tego co wiem dłuznik spłacił tylko to co ma u komornika a w OPS ma jeszcze zadłużenie. czy mimo to mogą uchylić mi fundusz? proszę o odp.
~asia

Napisano: 16 sty 2014, 10:31

jeżeli egzekucja jest skuteczna tzn., że nie ma zadłużenia i nie ma FA, jeżeli masz wątpliwości idzi zapytaj OPS czy całość zobowiązań zostało spłaconych
~domino

Napisano: 16 sty 2014, 10:39

dłużnik najprawdopodobniej jest czysty z każdym rodzajem długu (ty + OPS). styczeń też powinien być spłacony
~Czesio

Napisano: 16 sty 2014, 10:39

domino wiesz ze teraz komornicy umarzaja egzekucje starych okresów świadczeniowych... :)
~Jagoda

Napisano: 16 sty 2014, 10:44

pytałam w OPS. Pani powiedziała ze jezeli egz u komornika jest skuteczna to nalezy uchylic FA. przeglądałam ustawę z dnia 7 września 2007 r ale i tak z tego nic nie rozumiem.prosze o odp
~asia

Napisano: 16 sty 2014, 11:11

pomoze ktoś
~asia

Napisano: 16 sty 2014, 11:25

asia dostałaś wszystko co powinnaś dostać tytułem zaległych i bieżących alimentów - egzekucja jest skuteczna...nie patrz na to czy jest zadłużenie z tytułu wypłaconego na twoja rzecz funduszu bo to nie ma znaczenia liczy sie tylko to czy na twoja rzecz jest jakas zaległość czy też nie
~Jagoda

Napisano: 16 sty 2014, 11:30

dziękuje Jagoda, czyli teraz bedzie uchylona FA a tata bedzie mi płacił alimenty? przynajmniej powinien... bo jezeli znowu mi nie zapłaci to ponownie komornik, OPS i tak w kółko?
~asia

Napisano: 16 sty 2014, 16:26

asiu taka jest procedura. Względem ciebie tzn. dzieci dług został spłacony. w związku z tym komornik wystawił skuteczność egzekucji. Fa bedzie uchylony a dłużnik powinien płacic kase. A OPS podejmie jeszcze wzgledem dłuznika działanie aby spłacił im.
~Kasia~

Napisano: 17 sty 2014, 11:59

a jeżeli dłużnik (owd) spłacił komornika a ma jeszcze dług w GOPS (oww) i chce odzyskać prawko to musi mieć spłacony również GOPS, tak???
~maja

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x