Emerytka chce zawiesić emeryturę i pobierać SP na syna, czy mieliście taką sytuację??
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Sw
- Kontakt:
Emerytka chce zawiesić emeryturę i pobierać SP na syna, czy mieliście taką sytuację??
Czy Pani pobierająca emeryturę może ją zawiesić i ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne na syna ze znacznym stopniem? (od urodzenia)
Czy miał ktoś taką sytuację?? Podpowiedzcie
Czy miał ktoś taką sytuację?? Podpowiedzcie
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/ŚR
- Kontakt:
Re: Emerytka chce zawiesić emeryturę i pobierać SP na syna, czy mieliście taką sytuację??
Mam taka samą sytuację i tez nie wiem co zrobic.
Dowiedziałam się tylko w ZUS-ie że moga zawiesić wypłatę emerytury na wniosek osoby ale uprawnień nie tracą i dalej są emerytami.
Jak dla mnie raczej odmowa.
Dowiedziałam się tylko w ZUS-ie że moga zawiesić wypłatę emerytury na wniosek osoby ale uprawnień nie tracą i dalej są emerytami.
Jak dla mnie raczej odmowa.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Re: Emerytka chce zawiesić emeryturę i pobierać SP na syna, czy mieliście taką sytuację??
Hmmm.... no nie wiem sama. Ja bym się skłoniła tez do odmowy, ale...????
Może ktoś jeszcze miał taka sytuację??
Może ktoś jeszcze miał taka sytuację??
-
- Stażysta
- Zajmuję się: AR
- Kontakt:
Pani nie zawiesza tylko składa wniosek na śp jednocześnie pobierając emeryturę. Ty dajesz odmowę, Pani się odwołuje, SKO przyznaje i wypłacasz róznicę do 1830
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Czy miała Pani taką sytuację????
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracą
- Kontakt:
czy ktoś miał taką sytuację, ciekawi mnie to bo coraz więcej słyszę że takie rozwiązania się znajdują, aczkolwiek u nas jeszcze takiego nie było dopiero teraz zaczynamy mieć przypadki składania ŚP na dorosłą osobę będącą w związku małżeńskimZaliczka pisze:Pani nie zawiesza tylko składa wniosek na śp jednocześnie pobierając emeryturę. Ty dajesz odmowę, Pani się odwołuje, SKO przyznaje i wypłacasz róznicę do 1830
- klaudiak2l
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Miałam taką sytuację, Pani oświadczyła, że zrezygnuje i daliśmy odmowę.
Jeżeli osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do emerytury, to świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje.
Nawet jak fizycznie zrezygnuje z pobierania kasy to uprawnień nie cofnie.
SKO mi utrzymało w mocy taką decyzję.
Jeżeli osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do emerytury, to świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje.
Nawet jak fizycznie zrezygnuje z pobierania kasy to uprawnień nie cofnie.
SKO mi utrzymało w mocy taką decyzję.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: AR
- Kontakt:
Miałam taką sytuację, u nas SKO przychyliło się do wniosku strony
-
- Starszy referent
- Kontakt:
czy strona w momencie złożenia wniosku o SP miała zawieszenie pobierania emerytury, czy też nie????
- kiki88
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR/ŚW
- Kontakt:
miałam nawet mam na bieżąco, odmówiłam i SKo utrzymało w mocy moja decyzje
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
Oprócz Emerytka chce zawiesić emeryturę i pobierać SP na syna, czy mieliście taką sytuację?? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zr za wrzesień, a nauka od października decyzja z okresu 2019/20 wstrzymana do wyjaśnienia
zasiłek chorobowy, świadczenie rehabilitacyjne - wszystko po utracie zatrudnienia
Błąd podczas generowania zbioru centralnego
śP a orzeczenie orzecznika ZUS
zaświadczenie lekarskie- wniosek elektroniczny
dochód ze sprzedazy nieruchomosci
NP zas.pieleg. zwrot z ZUSu
umorzenie postępowania egzekucyjnego - nienależnie pobrane świadczenia
wyrok z 2020r. na nowy okres
utrata dochodu.....
renta strukturalna z KRUS a następnie emerytura
specjalny ośrodek szkolno-wych a internat
sprawozdanie tab d
pełna kwota a jednorazowy dodatek rozbija na dwie wypłaty
dodatek wychowawczy dla przedszkolaka?
utrata dochodu z COVID co z nowym i starym okresem?