Emerytura - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 02 lip 2015, 8:23

Witam
Mam taki problem, a właściwie pytanie, jeśli osoba rente lub emeryturę to bierzecie do dochodu tyle ile rzeczywiście dostaje na rękę czyli netto? (tyle tez pisze w deklaracji o dochodach)
Koleżanka, która robiła to przede mną tak właśnie robiła, RIO podczas kontroli tego nie zakwestionowałao w kontroli, więc ja robie tak samo, czy to jest dobrze?
Pomóżcie :/
MartynaS

Napisano: 02 lip 2015, 9:38

czy to renta czy emerytura za dochód uważamy brutto - koszty uzyskania - składki społeczne (przy tych świadczeniach nie ma kosztów ani składek) a więc bierzesz brutto
a tego zdania to nie rozumiem ...... to bierzecie do dochodu tyle ile rzeczywiście dostaje na rękę czyli netto?....... netto to jest to się właśnie bierze "na rękę"
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2015, 9:44

Czyli z tego wynika że mam źle i powinnam brać świadczenie brutto???
MartynaS

Napisano: 02 lip 2015, 9:52

a no zapewne masz źle :lol:
jak bierzesz z odcinka to do netto (do wypłaty) dodajesz składkę zdrowotną i podatek
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2015, 10:00

O matko!!! Tak jak pisałam brałam z kolezanki, którą kontrolowało RIO i nie zakwestinowało tego, ona brała właśnie z odcinków netto :/
Co ja mam teraz zrobić?
MartynaS

Napisano: 02 lip 2015, 10:12

nic ....... a raczej powywalać wszystkie załączone odcinki do niszczarki
ps...... za błedy w deklaracji odpowiada wnioskodawca a nie ty ....... ty nawet zaświadczeń nie musisz oglądać sprawdzasz czy jest podpis i czy suma dochodów wpisanych przez wnioskodawcę się zgadza .... i tyle
a potem za rok wzywasz delikwenta z kwitami na kontrole i jak za mało wpisał nienależny dodatek do zwrotu ;)
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2015, 10:15

Tak zrobię! Dziękuję bardzo :)
MartynaS

Napisano: 02 lip 2015, 11:41

Witam.
Proszę dobrze sprawdzić odcinki z renty i emerytury, bo już teraz jest wszystko na odcinkach widoczne: brutto-podatek-netto.
Pozdrawiam :P
księżna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x